#440 na kioscima

244 03 244 unnews%202


27.11.2008.

Un News  

Čudovišta i svjetski despoti sve zabrinutiji

Dok se helouvinske maske iskorištavaju za ismijavanje religije a školarke siluju čudovišta, diktature su sve ugroženije a rak ne pokazuje rasnu i feminističku osviještenost

Američko-arapski antidiskriminacijski odbor tuži kostim

OASA GRANDE, Arizona – Mali Eddie McVicar veselio se Noći vještica još od početka listopada. Štedio je sav svoj džeparac i novac koji je zaradio dostavljanjem novina, a zatim otišao u mjesnu prodavaonicu gdje je odabrao kostim i kupio ga. Odnio je kostim doma i u svojoj ga spavaćoj sobi prekrojio. Kada se 31. listopada pojavio u školi, prijatelji su mu rekli da ima najotkačeniji i najsmješniji kostim koji su ikad vidjeli. Školsko osoblje, međutim, nije bilo tako oduševljeno pa su Eddieja poslali k ravnatelju. Tamo mu je rečeno da skine kostim zbog “problema kulturalne osjetljivosti”. Eddie je rekao da ne može jer ispod ima samo donje rublje i majicu kratkih rukava. Iz škole su nazvali njegova oca, koji je morao otići s posla kako bi došao u osnovnu školu Palo Christi. Otac nije popustio željama osoblja pa je ravnatelj nazvao ured šerifa okruga Yuma.

Čim je stigao, policajac Millwardo napisao je izvještaj. Prema pravilniku ureda šerifa Arizone policajac Millwardo pozvao je Ogranak za maloljetnike u Arizoni kao i podružnicu FBI-a u Phoenixu. Agenti FBI-a poslani u osnovnu školu Palo Christi uhitili su Eddieja McVicara i optužili ga za sljedeće prekršaje: ometanje javnosti, ometanje akademske zajednice, podrugivanje, neumjesno ponašanje, a optužen je i po jednoj točki zločina iz mržnje. Arapsko-američki antidiskriminacijski odbor brzo je reagirao: “Nema isprike za izrugivanje bilo koje rase ili religije. Ovo je očit znak američkog manjka suosjećanja prema ljudima iz drukčije kulture. Bilo bi neprijateljski i neukusno obući se u kvekera kojem je glava probodena vilama ili mormona probodena strijelama, a ovo je jednako neprimjereno. Ne sviđa nam se i prikupit ćemo svu papirologiju potrebnu da podignemo optužnicu protiv ovog neodgovornog, bezosjećajnog djeteta, njegove obitelji i njegova školskog okruga.”

Školarka silovala krakato čudovište

KANTO, Japan – Bezimeno krakato čudovište žrtva je silovanja koje je danas počinila školarka. Čudovište je reklo da je imala strašno velike oči, malen nos bez nosnica, dugu, zamršenu kosu i bila mršava gotovo do granice izgladnjelosti. Bila je odjevena u tanku bijelu košulju i čipkaste gaćice, a imala je nevjerojatno duge udove, naročito noge. Krakato je čudovište bilo gotovo neutješno te je briznulo u plač kada su ga ispitivali o tome što se dogodilo. S vremenom se žrtva smirila te ovako opisala događaj: “Stajao sam na dnu mračne uličice, nedužno vrebajući, kada je dolutala neka djevojčica u oskudnoj odjeći. Zastala je na početku uličice i pogledala me, nekako čudno osvijetljena dok je sve oko nje bilo obavijeno sjenom. Upitala je što radim gledajući me očima u kojima se odražavalo toliko svjetla da me zaslijepilo. Bacio sam kaput i pokušao prekriti koliko sam god mogao njezinih tjelesnih otvora svojim visećim ticalima istovremeno manijakalno kokodakajući dubokim glasom (autorova zabilješka: takvo je ponašanje neformalan ritual pozdravljanja među krakatim čudovištima, sličan pozdravljanju ispreplitanjem prstiju ili pozdravom “Šta ima?”). Kretala se brže nego sam mogao djelovati. Prije nego se ukazala prilika za bijeg, zgrabila me i… i… o, Bože, ZAŠTO BI NETKO TO UČINIO?! KAMO IDE OVAJ SVIJET?! ZAAAŠTOOOOO?!” Uhvaćeno je nekoliko sumnjivaca među kojima je prepoznata počiniteljica, koja je zatim uhićena i odvedena. Rekla je da je to “učinila iz zabave”.

Liga despota “veoma zabrinuta” zbog pomaka prema demokraciji u Zimbabveu

IZDUBLJENI VULKAN, Negdje u Pacifiku – Na godišnjem generalnom sastanku članovi međunarodne Lige despota izrazili su “veliku zabrinutost” zbog očite spremnosti dugogodišnjeg člana Roberta Mugabea da podijeli vlast s Morganom Tsvangiraijem, vođom Pokreta za demokratsku promjenu.

“Zimbabve ima dugu tradiciju despotske, ugnjetavačke vladavine”, rekao je maskirani vođa Lige poznat samo kao dr. Destructo. “Oduvijek je postojala zabrinutost zbog prisutnosti djelotvorne oporbe u Zimbabveu, no naporan rad glasačkih manipulatora i brutalnih policijskih snaga osiguravao je prevlast autokracije. Posljednjih mjeseci, međutim, unatoč tome što ostavlja dojam očuvanja duge tradicije diktature u Zimbabveu, gosp. Mugabe sve više i više ustupa oporbi, a sada je pristao i podijeliti vlast učinivši gosp. Tsvangiraija premijerom. U Ligi strahujemo da je naš dragocjeni despotizam u Zimbabveu u opasnosti.”

Liga zahtijeva da se u Zimbabve pošalju “hitne protusnage” koje bi se sastojale od “razbojnika u vojničkim čizmama, ubilačkih jedinica, treniranih mučitelja i poremećenih političkih ideologa” te zaustavile “tragičan pad prema ustavnoj vladi i vladavini pristanka”.

“Ovo su crni dani za diktaturu”, rekao je zamjenik vođe Lige, Pukovnik Ludi. “U posljednjih su dvadeset godina Čile, Panama, Poljska, Srbija i nebrojeni drugi blistavi primjeri represije i razbojništva preokrenuli vladavinu šake u vladavinu zakona. Samo su uz mnogo truda iz Lige Rusija i Kina pošteđene tih užasa.”

Unatoč tim zaprekama iz Lige su izjavili da postoje “tračci nade” u demokratskom svijetu. Hugo Chavez pohvaljen je zbog “poduzimanja koraka prema autokratskoj budućnosti Venezuele”, a predsjedniku Bushu odalo se priznanje zbog “građenja despotskih institucija u funkcionalnoj demokraciji”, misleći pritom na zaljev Guantanamo. Unatoč tome, s mogućim pomacima prema slobodi u Zimbabveu i tolikim zemljama čiju su potporu već izgubili, Liga je i dalje budna. “Možda se nekima čini da demokracija preuzima svijet”, kaže dr. Destructo, “ali mi osjećamo da u tiraniji još ima života. Sjeverna Koreja ima bombu, a mi i dalje možemo pobijediti u Iraku i Afganistanu. Pričekajte malo i vidjet ćete, nije još gotovo, ni približno.”

Rak je rasist

LONDON, Engleska – Znanstvenici u Britaniji otkrili su da je vjerojatnost oboljenja od raka prostate u crnaca triput veća nego u bijelaca. Mediji su obavijest dočekali uz opće negodovanje i gađenje. “Već duže vrijeme znamo da rak ubija tisuće ljudi svake godine, uništavajući bezbrojne obitelji”, rekao je James Liberman iz novina The Guardian. “Ali nikad nam nije palo na pamet da bi te smrti mogle biti rasistički motivirane. Rak se mora zastaviti.”

Tek se treba utvrditi dokle sežu desničarski stavovi te bolesti iako se i dalje vjeruje da ni na koji način nije povezana s ultradesničarskim organizacijama poput Britanske nacionalne stranke. Srećom, liječnici su dijagnosticirali rasizam u ranim fazama. Provest će se daljnja istraga o njegovu mišljenju o Azijatima, Židovima i Istočnoeuropljanima. Strahuje se i da ga nije baš previše briga za homoseksualce.

Neki se promatrači pitaju zašto ta vijest nije objavljena prije. Brojna sirotišta za oboljele od raka porekla su bilo kakvo služenje kao paravan u odgovoru na navode koji su ciljali na njihove dobrotvorne trgovine za “grozne bijelce i srednju klasu”. Zatražena je i vladina istraga slučaja. Međutim, bez sumnje će je voditi uskogrudni, bijeli, plemićki nasljednik iz više klase.

I drugi su se promatrači, poput Germaine Wolfe iz novina The Observer, umiješali u raspravu dodavši još i feminističku perspektivu. “Ta galama oko bolesti nekog muškarca otkriva obilježja našeg opresivnog patrijarhalnog društva koja treba osuditi. Jer što je s rakom dojke? Rakom jajnika? Rakom vrata maternice? Rak je seksist, a svi žele gurnuti tu činjenicu ispod tepiha i ignorirati je.”

Izgleda da će svađa oko raka potrajati. Gradski odvjetnici danonoćno rade na toliko novih mogućnosti oko tužbi. Mnoge će stranke najvjerojatnije tužiti rak zbog diskriminacije, gubitka imovine i nezakonita odbijanja. Britanska zdravstvena udruga također strahuje da će je okriviti zato što nije “dovoljno crna”.

Poduzimaju se pokušaji koji bi razriješili situaciju. Rak je upisan u program kojim se želi podići svijest o nevoljama s kojima su crnci suočeni. Također će ga se poučavati o užasima trgovine robljem, a bit će prisiljen pročitati sabrana djela Maye Angelou. U međuvremenu horoskopski znak raka zamijenit će ptičja gripa. Osim toga, izbacit će ga iz dječjih televizijskih emisija, nogometnih utakmica te nadolazeće dodjele nagrada MOBO za glazbu crnačkog podrijetla.

S engleskoga prevela Maja Klarić.

Objavljeno na http://uncyclopedia.wikia.com

preuzmi
pdf