#440 na kioscima

24.1.2008.

Marina Gržinić, Staš Kleindienst, Sebastjan Leban i Tanja Passoni  

Dvije logike otpora

U ovom prilogu Zareza donosimo izbor tekstova s originalnim naslovima rubrika koji su bili objavljeni u prvom i drugom broju slovenskog časopisa Reartikulacija. Časopis je nedavno počeo izlaziti kao samoorganizirana platforma za umjetnost, politiku i teoriju u Ljubljani

Prvi broj časopisa Reartikulacija objavljen je u listopadu 2007., a drugi u prosincu 2007. Reartikulacija, koja je 2007. izlazila svaki drugi mjesec na slovenskom i dijelila se besplatno, s 1. ožujkom 2008. postat će internacionalna, znači dvojezična (englesko-slovenska). Cilj te internacionalizacije jest povanjštinjenje “unutarnje” neoliberalne globalne kapitalističke logike koja određuje sve financijske, društvene i političke procese u Sloveniji (što znači da smo na tom prostoru svjedoci brutalnoj logici kapitalističke eksproprijacije i iskorištavanja, te osiromašenja svih i svakog tko nije dio političke i/li ekonomske vlasti) i pounutarnjenje “vanjske” neoliberalne globalne kapitalističke logike, a pritom još posebice predstavljanje procesa otpora, analize i refleksije, koji se ostvaruje izvana i toj se logici suprotstavlja.

Želimo, dakle, povezati barem dvije logike otpora, unutarnju, koju konstituira mlada i stara scena teoretičara, kritičara, umjetnika, aktivista u Sloveniji, koja nema gdje objavljivati i reflektirati svoje pozicije, te vanjsku, koju također konstituira mlada i stara scena teoretičara, kritičara, umjetnika, aktivista u “svijetu” koji nije jedan i koji osobnu moć pronalazi u samoorganizaciji, djelovanju unutar sustava i povezivanju na osnovu zajedničkog političkog, socijalnog i kulturnog programa, te projekata.

Reartikulacija je nastala iz precizne intervencijske logike: suvremenom teorijom, kritikom, umjetničkim projektima, aktivizmom i samoorganizacijom posegnuti u slovenski prostor. Platformu upravo omogućava povezivanje s drugim kritičnim, aktivističnim, teoretičnim i umjetničkim subjektima kod kuće i u svijetu, prije svega na Balkanu i u nekadašnjoj Jugoslaviji, koje zanima mogućnost oblikovanja i uzdržavanja kritičkog dijaloga s konkretnim društveno-političkim prostorima.

Reartikulacija je projekt skupine umjetnika, teoretičara, kritičara, aktivista i prevoditelja. Reartikulaciju stvaraju svi koji u njoj svakom prilikom sudjeluju.

Urednici Reartikulacije su Marina Gržinić, Staš Kleindienst, Sebastjan Leban i Tanja Passoni.

Ljubljana, 22. prosinca 2007.

www.reartikulacija.org;

e-mail: reartikulacija@gmail.com

preuzmi
pdf