#440 na kioscima

11.12.2014.

 

Najave


INTERLIBER

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber održava se 37. put na zagrebačkom Velesajmu od 11. do 16. studenoga. Posjetitelje očekuju pregršt novih naslova, predstavljanje knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnika, razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi...

Od poznatih stranih književnika valja izdvojiti dolazak Deborah Harkness, Florence Hartmann i F. Williama Engdahla.

Svi najznačajniji domaći nakladnici predstavljaju na Zagrebačkom velesajmu izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja. Očekuje nas i proglašenje pobjednika V.B.Z.-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine, kao i dodjela nagrade Ovca u kutiji za najbolju hrvatsku slikovnicu.

Ovogodišnji se Interliber održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ulaz na Interliber je besplatan. U istom terminu održavaju se i Info te Sajam glazbe i multimedije. 

 

POČINJE FILOZOFSKI TEATAR

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu kreće pionirski projekt “Filozofski teatar“ pod vodstvom Srećka Horvata. Ideja ovog programa je, Horvatovim riječima, “u tome da naglasi da bi svako kazalište trebalo biti filozofsko, u smislu zadaće promišljanja svijeta oko sebe, društva u kojem živimo, uključujući i politiku, ali i najdubljih ljudskih emocija, kao i svog vlastitog medija. Nije to nikakva pretjerano nova ideja, nego skromni pokušaj da se naglasi upravo ta filozofska priroda i potencijal kazališta.“ (Sorić, Forum.tm, 2.11.2014.) Dugoročni cilj Horvata i intendantice HNK-a Dubravke Vrgoč je proširiti ovaj koncept i van granica zagrebačkog kazališta (i Hrvatske).

Već prvu večer 15. studenog gostuje znamenita francuska feministkinja i filozofkinja Julija Kristeva, poznata kako po svom radu u području psihoanalize i poststrukturalističke filozofije, tako i po reaktualizaciji Bahtinove teorije. U HNK-u nas očekuje razgovor s Kristevom (koji će voditi Horvat) te predstava po dramskom predlošku iz njene posljednje knjige o svetoj Tereziji (u izvedbi Alme Price). 

U prosincu je najavljen talijanski pisac Niccolo Amaniti, u siječnju bi trebala doći engleska glumica Vanessa Redgrave, a u veljači sociolozi Saskia Sassen i Richard Sennett. U 2015. godini očekuje nas i izvedba Žižekove Antigone, prvog dramskog teksta u Žižekovoj karijeri.

 

FAKI-jeva REZIDENCIJA

FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, održava se ove godine od 17.12. do 20.12. u Autonomnom kulturnom centru Attack u Zagrebu, te je posvećen temi specifičnih klimatskih uvjeta i njihovoj međusobnoj uvjetovanosti s prostornim kontekstom, koji u zajedničkoj sprezi oblikuju formu i sadržaj djela. 

U sklopu Festivala, održava se i rezidencija koja traje od 5.12. do 20.12. te nudi umjetnicima marginalnih i avangardnih izvedbenih praksi da provedu dva tjedna u Zagrebu i pripreme rad prema temi festivala, oblikuju ga za vrijeme rezidencije i predstave izvedbom na festivalu u formi koju dotad nisu isprobali.

FAKI kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, of i low budget teatra, afirmira ideju o teatru kao kolektivnoj, inkluzivnoj umjetnosti koja oživljuje i postaje čimbena za zajednicu tek u sprezi s njom, kad okuplja i integrira cijeli lokalitet kao potencijalnu publiku pod zajednički progresivni i kreativni nazivnik.

Pozivaju se samostalni autori­izvođači, kao i kolektivi da se prijave za rezidencijalni boravak na 17. FAKI­ju posvećenom temi klimatske determiniranosti, bez ograničenja na rod, žanr i karakter.

Rezidencija pokriva putne troškove, smještaj i hranu. Probe i izvedbe održavaju se u crnoj žonglerskoj dvorani koja je opremljena s osnovnim tehničkim svojstvima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, ispicijent).

Prijave su otvorene do 15.11.2014.

Prijave s motivacijskim pismom, biografijom, umjetničkim portfolijom i prijedlogom koncepta rada slati na e­mail adresu fakizafaki@gmail.com.

 

NINO MANFREDI

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, riječko Art kino Croatia od 5. do 12.11. prikazuje program “Sjećanje na Nina Manfredija“. U programu ćemo moći vidjeti 8 filmova ovog velikog glumca talijanskih komedija. Nerijetko igrajući uloge “gubitnika“, emigranata i radnika s dostojanstvom, moralom i optimizmom, Nina Manfredija često se oslovljava kao jedan od zaista kompletnih glumaca talijanske kinematografije.

Filmski i kazališni redatelj, scenarist, dramski pisac, komičar, pjevač, radio i televizijski voditelj i glumac Saturnino “Nino” Manfredi (22. ožujka 1921. - 4 lipnja 2004.) bio je jedan od najistaknutijih talijanskih glumaca u žanru komedije all’italiana. Osvojio je šest nagrada David di Donatello, šest Nastro d’ Argento nagrade i nagradu Prix de la premiere opus na Filmskom festivalu u Cannesu 1971. 

Ciklus je otvoren u srijedu, 5. studenog s filmom S tigra na konja. Slijede Odvažan potez obično nepoznatih (6.11., 18:00), Dobro sam je poznavao (7.11., 20:00), Operacija San Gennaro (8.11., 18:00), Glava obitelji (9.11., 18:00), Po milosti Božjoj (10.11., 18:00), Pinokijeve pustolovine (11.11., 18:00) i U ime pape kralja (12.11., 18:00).

 

MARTEK: OD FAKSA DO GALERIJE

U Galeriji VN, u  četvrtak, 6. studenoga, u 19 sati, otvara se izložba “Vlado Martek: Tri tramvajske postaje dalje”. Izložba je otvorena do 22. studenoga.

“Tri tramvajske postaje dalje” krije flert s prostorom. Naime, prethodna izložba istih radova prebačena je iz hodnika zagrebačkog Geodetskog fakulteta u galerijski prostor. Dok jednim javnim prostorom prolaze studenti i profesori, galerija VN javni je prostor čitača ali i promatrača, kroz izloge, s ulice.

Odluka da se isti radovi postave na maloj udaljenosti, beskrajno naglašava važnost prostornog specifikuma, pod uvjetom da to ipak nije samo galerijski prostor. Još od doba izložbi-akcija s Grupom šestorice, Marteka privlače tzv. neprofesionalni prostori, otkloni koji doprinose jačem transferu energije između dviju skupina potencijalnih alkemičara, publike i umjetnika.

preuzmi
pdf