#440 na kioscima

26.3.2015.

 

Najave


Montažstroj: četvrt stoljeća

Montažstroj je izveo prvu umjetničku akciju 22. prosinca davne 1989. kada je manifestno proglasio program "teatralizacije nogometne kulture". Inzistirajući na misiji da umjetnost mora preuzeti odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje, Montažstroj se tijekom 25 godina djelovanja profilirao kao specifičan poligon angažirane umjetnosti u Hrvatskoj.

Četvrt stoljeća postojanog umjetničkog djelovanja Montažstroj će obilježiti višednevnim umjetničkim programom od 18. do 22. prosinca 2014. Montažstroj poziva sve zainteresirane da se priključe proslavi 25 godina njegova postojanja.

Za sve detaljnije informacije o programu pratite službenu internetsku stranicu montazstroj.hr. Kao uvod u obljetničku proslavu Montažstroj vas poziva da pogledate, poslušate i podijelite glazbeni video "Komunizam". Radi se o fragmentu multimedijalnog projekta "A gdje je revolucija, stoko?" koji je sastavljen od niza citata i parafraza prepoznatljivih pop glazbenih uradaka, kao i od vizualnih fragmenata recentnih radova u produkciji Montažstroja.

 

Booksa slavi 10 godina

Booksa, mala nezavisna knjižara koja je počela s radom 2004. godine, pretvorila se u prepoznatljiv klupski prostor na zagrebačkoj kulturnoj sceni. Booksin program s godinama je rastao i izlazio iz okvira književnosti - promocije i razgovori s piscima, urednicima i kritičarima dopunjeni su glazbom, kreativnim radionicama, zabavnim i prezentacijskim programima. Tokom dana klub se počeo koristiti kao mjesto druženja, sastanaka, učenja, čitanja, pisanja...

Booksa će desetu obljetnicu obilježiti nizom programa u prosincu. Prisjetit će se starih programa i obilježit će programe koji još traju. U petak 5.12. održava se veliki obljetnički tulum kojim se označava i početak crowdfunding kampanje. Cilj kampanje je prikupiti sredstva za nužne popravke u klubu – novo ozvučenje za koncerte, ugradnju klima uređaja i zamjenu starog Booksinog znaka novim i modernijim. Na tulumu će nastupiti Zli Bubnjari i DJ Itch (CFSN).

U utorak 9.12. održavaju se glazbena fantazija Karneval životinja (u izvedbi ansambla Glazbene staze i s naratorom Božidarom Peričićem) te posebno čitanje polaznika Ferićeve Radionice kreativnog pisanja: nastupit će objavljeni autori Andrija Škare, Vladimira Becić, Dario Rukavina i Ksenija Kušec.

U četvrtak se održava glazbeni program Škrabica na kojem nastupaju pokretači, bivši voditelji programa Luka Belani, Ante Perković i Nina Romić, te sadašnji voditelj Adam Semijalac. Sedam dana kasnije u Književnom budoaru gostuju srpski autori Marko Šelić Marčelo i David Albahari, a u petak 19.12. održava se pub kviz. Proslava obljetnice završava 23.12. velikom rasprodajom knjiga i majica. Prihodi su namijenjeni Booksinom ozvučenju i udruzi Futura koja brine za napuštene životinje. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Ammaniti u Filozofskom teatru

Drugo izdanje Filozofskog teatra očekuje nas 14. prosinca u 19:30 u zagrebačkom HNK-u. Nakon filozofkinje Julije Kristeve, u HNK dolazi suvremeni talijanski pisac Niccolò Ammaniti. Radi se o jednom od rijetkih pisaca koji privlače veliki interes publike, kritike i kolega umjetnika. Njegove su knjige prevedene na 44 jezika, brojne njegove kratke priče i romani su ekranizirani, dobitnik je talijanske nagrade Strega, a hrvatskoj je publici poznat po prijevodima "Kako Bog zapovijeda", "Ja se ne bojim", "Nek zabava počne" i "Blato".

Razgovor s Ammanitijem vodit će Srećko Horvat. Dok je dramski tekst Julije Kristeve izvela Alma Prica, još ne znamo kakvom će izvedbom HNK popratiti Ammanitijevo gostovanje. Iz HNK-a su tek otkrili da se radi o iznenađenju i da neće biti riječ o klasičnoj književnoj tribini. Ulaznice koštaju od 50 do 70 kuna.

 

Velesajam kulture 11

U Studentskom centru u Zagrebu od 11. do 13. prosinca održava se 11. Velesajam kulture. Programi će se odvijati u dvorištu SC-a, kinu, &TD.-u, MM centru, Galeriji SC, foajeu, predvorju menze i kina, SEK-u, a od ove godine i u napokon obnovljenom Francuskom paviljonu (gdje će se umjetnicima otvoriti prostor za umjetničko i akustično istraživanje paviljona).

Program čine izložbe, radionice, instalacije, predstave, filmske projekcije. Premda ne postoji okvirna tema, značajan dio programa bavi se prostorom, s naglaskom na prostor SC-a i njegov značaj za budući razvoj kulture. Ulaz na sve programe je besplatan. Organizatori Velesajma su SC, &TD i Muzički salon.

 

FAKI: alternativno kazalište

Ovogodišnji 17. FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja) posvećen je temi zimskih i ostalih klimatskih uvjeta. U najavi festivala, organizator ATTACK! navodi: "Željeli smo zapaziti što možemo učiniti, bez obzira kome pomogli, i pitali smo umjetnike koje su posljedice prepoznali na sebi nakon što su bili izloženi klimi. 9/10 ih smatra da su svakodnevno izloženi klimi, dok ostala nekolicina opaža samo velike klimatske promjene."

Tijekom pet dana trajanja festivala, FAKI predstavlja osam predstava iz Hrvatske, regije i svijeta, te tri međunarodne kazališne rezidencije koje započinju s radom otvorenih kanala 5. prosinca. Festival će biti otvoren 16. prosinca u 20 sati s predstavom Že(d)na udaha Teatra Nemerik iz Pule. Sljedeći dan, 17. prosinca, nastupa zagrebačka grupa PunkoŠIPAK s predstavom (S)letovi.

U četvrtak, 18. prosinca, nastupa Porodica bistrih potoka s planine Rudnik u Srbiji, koja je prije deset godina nastupala na FAKI-ju. Ove godine imaju predstavu Stid. Nakon predstave, redatelj i osnivač najstarije eko-umjetničke komune u Srbiji, Božidar Mandić, održat će predavanje pod nazivom "Ne-najavljena umjetnost" o svom životu i umjetničkom radu tijekom četrdeset godina u šumi.

Sljedeća dva dana očekuju nas dvije predstave dnevno, u 20 sati monodrama Solange Blanke Bukač, a u 22 sata prva predstava nastalu na FAKI rezidenciji "Californication", kolektivno samopropitivanje autorskog tima iz Berlina, dramaturga Michaela Berona i redatelja Stavrosa Yagulisa, koji će izvođače za svoje kazališno istraživanje naći na zagrebačkoj audiciji 7. prosinca.

FAKI će biti zatvoren 20. prosinca predstavama s dvije rezidencije. U 20 sati predstavit će se grupa mladih koreografa Tripletrips s projektom Penisology, dva plesna sola koja će za festival izvesti zajedno, fokusirajući se na međusobne razlike i preklapanja u nizu drugačijih međuodnosa: Dotology Nikosa Konstantakisa i My penis told me I’m stupid Marcusa Tomczyka. U 22 sata grupa Freakvencija predstavit će projekt Frame It koji je započela ovo ljeto u Veneciji kao niz izvedbenih vizija u napuštenim i zapostavljenim javnim prostorima.

U popratnom programu za sada su najavljeni koncert talijanske pop-trip grupe Oscar Fate iz Venecije i izložba fotografija autorice Tore Tkalec te još pokoja radionica, performans i koncert. Festival Alternativnog kazališnog izričaja organizira Autonomni kulturni centar Attack. Ulaz na cijeli festival je besplatan.

preuzmi
pdf