#440 na kioscima

30.3.2015.

Luka Jakopčić  

Najave


‘’MAMA, HOĆEMO LI BITI PLEMIĆI?’’

U organizaciji studenata i profesorica Mateje Habinc i Sarah Lunaček-Brumen Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani te Javnog zavoda Ljubljanski grad, u tamošnjoj se gradskoj tvrđavi sve do 5. travnja održava izložba Mama, a bomo graščaki?. Izložba kroz fotografije i usmena svjedočanstva tematizira život na “ljubljanskem gradu“ kroz prve dvije trećine 20. stoljeća. Tijekom ovog perioda Ljubljanu je mučila kronična nestašica stanova, pa se kao višedesetljetno provizorno rješenje prakticiralo stambeno zbrinjavanje najugroženijih društvenih skupina unutar kompleksa gradske tvrđave. S manjim prekidima, “Grajska republika“ se “održala“ do 1964., kada iz nje iseljava posljednjih 219 stanovnika. Ukratko, radi se o zanimljivom socio-antropološkom slučaju i svojevrsnoj povijesnoj ironiji, budući da ovi proleteri nisu bili završili u vlažnoj ravnici (npr. Ljubljanskem barju), nego u zamku vojvoda od Spanheima.

Izložbu je moguće posjetiti svakodnevno od 10 do 18 sati, i to bez plaćanja (doduše, plaća se uspinjača, preporučeno prijevozno sredstvo do starog grada).

(Luka Jakopčić)

 

LAPIS HISTRIAE 2015. – NATJEČAJ

Prema ustaljenom dobrom običaju, Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza, koji se ove godine po 16. put održavaju u organizaciji gradova Trsta, Umaga i Kopra, raspisuju međunarodni književni natječaj za kratku priču na temu “Crni rad“. Natječajne propozicije kao poželjnu ističu problematiku poput rada na crno, imigrantskih slučajeva, prekarijata te ostalih priča s “tržišta rada“. U tehničkom smislu, traži se da tekst bude izvoran i neobjavljivan, da ne bude dulji od 15, ali ni kraći od tri kartice teksta (uključujući razmake), da bude napisan na talijanskom, slovenskom ili hrvatskom/bosanskom/srpskom/crnogorskom, te na kraju, da najkasnije do 31. ožujka 2015. pod šifrom i u četiri primjerka bude poslan na jednu od sljedećih adresa, s naznakom “LAPIS HISTIRAE“:

Gradska knjižnica Umag, Trgovačka 6, 52470 Umag, Hrvatska

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Trg Brolo 1, 6000 Koper, Slovenija

Biblioteca Civica Attilio Hortis, via Madonna del Mare 13, 34124 Trieste, Italija

K tome, tekst je potrebno poslati i na e-mail: lapis@gku-bcu.hr. Što se tiče razrješenja šifre, ono se ima poslati u zasebnoj kuverti, zajedno s imenom i prezimenom, adresom, kratkom biografijom, godinom rođenja, kao i telefonskim i e-mail kontaktom. Jedan autor smije poslati isključivo jedan tekst.

Najbolje radove očekuje objava u publikaciji Lapis Histriae 2015, a najboljeg od najboljih i 8.000,00 kuna (sponzor: SIPRO d.o.o. iz Umaga) te prigodna skulptura. Nagrada će biti uručena prilikom 16. Foruma Tomizza, 22. svibnja ove godine u Umagu.

Za sve dodatne informacije, posjetite: forumtomizza.com

(Luka Jakopčić)

 

GLEDALIŠTE KINOKLUBA ZAGREB

U zagrebačkom MM Centru (Savska 25) u subotu 14. 2. održava se “Gledalište“, godišnja smotra cjelokupne audiovizualne produkcije Kinokluba Zagreb u 2014. godini. U programu je preko 40 amaterskih filmova koji će se prikazati u pet projekcijskih blokova, u terminima: 15h, 17h, 19h, 21h i 23h. Iz programa se izdvajaju nagrađivani film Manjača Tina Žanića, filmovi autora Željka Radivoja i omnibus nastao u Kinoklubovoj radionici “Filmska magija u epizodi Film ceste“ pod vodstvom Vjerana Vukašinovića. Tročlani žiri (u sastavu: Nikica Gilić, Jasna Žmak, Luka Ostojić) dodijelit će nagradu “Maksimilijan Paspa” za najbolji amaterski film. Kinoklub Zagreb neprofitna je udruga amaterskog filma, koja je u svojoj 87-godišnjoj povijesti producirala preko 2000 filmova, što ga čini najplodnijim filmskim producentom u hrvatskoj povijesti. Kinoklub Zagreb je postao središte u kojem su svoje filmove pored mnogih zaljubljenika proizveli i mnogi budući filmski profesionalci kao što su Goran Dukić, Tomislav Gotovac, Hrvoje Turković i Robert Knjaz. Kinoklub je i danas mjesto koje svojim radom privlači i pronalazi nove talente, s 200 filmova snimljenih u zadnje tri godine, prikazanim na brojnim domaćim i inozemnim festivalima, te odlikovanim brojnim nagradama.

 

INTERMUNDIA U FRANCUSKOM PAVILJONU

Intermundia, kustosko-istraživački projekt arhitektice Ane Dane Beroš, temelji se na istraživanju transeuropskih i intraeuropskih migracija. Prvi je put bio predstavljen i nagrađen Posebnim priznanjem na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture. Zagrebačkoj i hrvatskoj publici sada se predstavlja u novouređenom Francuskom paviljonu u Savskoj 25. Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih “pritvorskih uvjeta”, “zatvorenih čekaonica” na ulasku u tvrđavu Europu. Autorica propitkuje ambivalentnost “stanja između“ i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice.

Autorica projekta Ana Dana Beroš nagrađivana je arhitektica, kustosica i urednica. Izabrana je 2014. godine među sedmero finalista svjetske nagrade Wheelwright Prize koje dodjeljuje sveučilište Harvard GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent, te obećavaju kontinuiran kreativni rad.

Kustosica izložbe je Marta Kiš. Izložba je otvorena 5. veljače i traje do 21. veljače 2015.

preuzmi
pdf