#440 na kioscima

31.3.2015.

 

najave


KRITIKA JEDVA OPSTOJEĆEG

U povodu 400. broja jedva opstojećeg dvotjednika koji upravo držite u rukama, održat će se tribina u sklopu koje će se tematizirati fenomen autorske kritike. S obzirom na sve manje prostora u medijima namijenjenima kritici, odnosno kulturnim sadržajima općenito, te uslijed prevlasti oglašivačkog prostora koji nerijetko dolazi na mjesto ovog žanra u transformaciji, cilj našeg slavljeničkog okupljanja je osvrnuti se na trendove te pokušati sagledati ovaj fenomen iz nekoliko kuteva: onog književnog, filmskog, likovnog i glazbenog. Riječ je o oblastima kritike koju Zarez unutar svojih stranica u dvotjednom ritmu pokriva. Na ovu temu, a pod nazivom “Kritika jedva opstojećeg” raspravljat će kritičke snage uredništva Zareza: Nataša Govedić, Trpimir Matasović, Dinko Kreho, Bojan Krištofić, uz moderaturu Luke i Jelene Ostojić. Tribina će se održati u Centru za kulturu Trešnjevka, u utorak 3. veljače s početkom u 19 sati. Na tribini će svoj doprinos dati bivši, sadašnji i budući kritičari Zareza, a pozvani su i pratitelji Zareza, poklonici kritike i svi koji stoje kritično.

MILTON GLASER – IZLOŽBA

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorena je izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera. Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), Škola Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (ŠPUD), umjetnička platforma Organizam i SOS Dizajn Festivalom iz Sarajeva.

Izložba pod nazivom Crtanje je promišljanje predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere, a koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj posljednjoj monografiji, Drawing is Thinking (2008.) U knjizi, kao i na izložbi, Glaser osobno odabire radove te ih pažljivo uređuje  kao niz crteža s različitim motivima. Direktna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti. Upravo ta činjenica ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta.

U popratnom dijelu programa bit će organizirana vodstva kroz izložbu, posebice za učenike ŠPUD-a i studente, dok će zatvaranje izložbe upriličiti projekcija dokumentarnog filma  o životu i djelu autora – To inform and delight (2008.) redateljice Wendy Keys.

Milton Glaser, rođen 1929. godine, jedan je od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper – Hewitta National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine.

Izložba je otvorena do 6. veljače.

KREATIVNE STRATEGIJE: POČETNICA

Nova prezentacija tekućeg projekta umjetnice Andreje Kulunčić i niza suradnika, Kreativne strategije: Početnica, održat će se u petak, 30. siječnja, u 18 h u njezinom studiju u ulici Vladimira Varićaka 11, u zagrebačkoj Sloboštini. Pored umjetnice, govorit će koautori projekta, članovi grupe Direktna demokracija u školi – Hrvoje Jurić, Bruna Nedoklan, Dijana Ćurković, Zdravko Popović, Izvor Rukavina, Sanela Planinčević, te koordinatorica projekta Martina Kontošić. Projekt je podržan od strane Zaklade “Kultura nova”. Početnica je produkt i nastavak izložbenog projekta koji se 2014. inaugurirao u Galeriji Nova. To je prostorna, multimedijalna, modularna instalacija koja funkcionira kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu i arhiv dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, ekologije i angažirane umjetnosti s ciljem edukacije, informiranja i otvaranja dijaloga. U nastavku projekta jedan od ciljeva doprijeti je do zajednica slabo upoznatih s mogućnostima suradnje kroz prakse suvremene umjetnosti. Radionicama i tribinama, koje će voditi članovi grupe Direktna demokracija u školi i partnerskih organizacija, želi se aktivirati samorganiziranje pojedinaca i grupa s ciljem umrežavanje i jačanja zajedničkog političkog djelovanja. Prezentacijom će se najaviti aktivnosti, izložbe i gostovanja Početnice u 2015. godini, ali i predstaviti mogućnosti korištenja instalacije i njenog sadržaja od strane različitih aktera civilne scene. Prezentacija je otvorenog tipa i svi su pozvani!

IZLOŽBA (( ( SOUND SCAPES / ZVUČNI PEJZAŽI ) )) U HDLU

Kako percipiramo zvuk, a kako zvukom okolinu? Kako objektivno okarakterizirati zvuk? Kako prikazati zvuk? Međunarodna izložba Soundscapes / Zvučni pejzaži u Galeriji PM predstavlja radove autora koji unutar žanra soundscapea nude varijetet pristupa i istraživanja njihove neposredne okoline. Soundscape, kao relativno mlad i dinamičan pravac zvučnih umjetnosti ne može se promatrati kao jedinstveni pojam u zvučnim umjetnostima. Podžanrovski, soundscape možemo definirati i prema njegovim estetskim, odnosno ambijentalnim vrijednostima, kao i onim konceptualnim, eksperimentalnim i dokumentarističkim, čime zaslužuje daleko veću pozornost. Pregled radova ove izložbe predstavlja rješenja autora kojima je zvuk u stvaranju poslužio kao jedinstveni medij za ambijentalno oblikovanje nove stvarnosti. Postav radova, koji je oblikovan kako bi posjetitelju omogućio istančanije “slijepo promatranje” i uranjanje u radove, zaokružen je jedinstvenim i veličanstvenim prostorom Galerije PM. Sukladno zvučnom karakteru nedovoljno proširenog pravca soundscapea na našim prostorima, izložba je nadopunjena tematskim emisijama na Radio Studentu 100.5 MHz. Ciklus od četiri emisije ponudit će osnovne teoretske i žanrovske smjernice ovog znanstvenog i umjetničkog pravca, u programu potkrepljenim autorskim primjerima. Radio emisije emitiraju se ponedjeljkom od 11:15 sati, s idejom stvaranja povijesne i teorijske baze za posjetitelje izložbe. Umjetnici koji će biti predstavljeni na izložbi su Malte Bartsch, Matt Gangi, Marina Kelava, Fabian Knecht, Lilia Kovka, Simen Musaeus i Tiago Romagnani Silveira, Sergio Racanati, Davor Sanvincenti, Čedomir Stanojević i Ivan Čkonjević i Marko Stojanović. Autor izložbe i postava je Vladimir Tatomir, dok radio emisiju uređuje u suradnji s Anjom Stević. Grafičko oblikovanje izložbe potpisuje Andro Giunio, a oblikovanje postava Sanja Rotter. Na projektu je stručno surađivala i Tea Hatadi. Soundscapes / Zvučni pejzaži partnerski realiziraju Kontraakcija, HDLU i Radio Student, a projekt podupiru Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH. Otvorenje izložbe zakazano je 30. siječnja u 20 sati, a ostat će otvorena do 6. veljače. Na otvorenju će nastupiti nadaleko poznati DJ i performer/ica Kinki Von Berlinki s programom After Dark Generation.

preuzmi
pdf