#440 na kioscima

7.7.2015.

 

Najave


ETNOFILm

Sedmi ETNOFILm festival, međunarodni festival etnografskog filma u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, tradicionalno će se održati u Rovinju od 23. do 25. travnja 2015. Uz druženje s gostujućim autorima, posjetitelje očekuje i radionica, predavanja o recentnim temama iz vizualne antropologije te razni popratni programi.

Posjetitelje festivala očekuju filmovi iz Belgije, Hrvatske, Egipta, SAD-a, Venezuele, Kanade, Južnoafrička republika, Indije, Islanda, Rumunjske, Švicarske, Rusije, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Portugala, Brazila i Španjolske. Filmove natjecateljskog programa odabrali su etnolog Andrea Matošević te etnolog i umjetnik Bojan Mucko. Zajedno s filmskim programom, održat će se i radionica iz područja etnologije i antropologije. Ove godine ETNOFILm kreće s višegodišnjim projektom senzorne etnologije i novih medija. Etnografski muzej Istre pokreće ovaj projekt u suradnji s Etnografskim muzejom iz Beograda, organizacijom soundimage culture (SIC) iz Bruxellesa te pet fakulteta (Sveučilište u Zagrebu, Akademija likovnih umjetnosti i Filozofski fakultet, Frei Universitat iz Berlina, Aarhus University, Sveučilište u Ljubljani te Sveučilište u Beogradu) i regionalnim stručnjacima za nematerijalnu kulturnu baštinu. U dvogodišnjoj seriji radionica, predavanja i terenskih istraživanja deset odabranih studenata s pet sveučilišta radit će na produkciji mrežne interaktivne mape koja će funkcionirati kao internetski arhiv te će istodobno omogućiti i široj publici edukaciju o nematerijalnoj kulturi Hrvatske i Srbije. Radionicu će voditi Laurent van Lancker.

Rock nije kultura?

Udruga Promo poziva koncertnu publiku da se uključi u inicijativu za prepoznavanje koncerata rock glazbe kao javne potrebe u kulturi, i to putem online peticije te peticije koja će se provoditi na koncertima koji se održavaju u organizaciji članova Udruge Promo uključenih u javnu akciju. Peticija će zahtijevati uključivanje koncerata rock glazbe u sufinanciranje putem Vijeća za glazbu Ministarstva kulture i putem Vijeća za glazbu lokalnih zajednica, radi zadovoljavanja javne potrebe u kulturi. Podsjetimo, Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu sufinanciraju samo klasičnu i jazz glazbu čime ograničavaju pojam glazbe te diskriminiraju kvalitetne suvremene autorske rock glazbene oblike i time ignoriraju javnu koncertnu potrebu. Nužno je napomenuti da bez javnog sufinanciranja klubovi i festivali koji predstavljaju kvalitetan i međunarodno relevantan program, nisu održivi u postojećim uvjetima međunarodne konkurencije u najbližem susjedstvu – samo u susjednoj Sloveniji, ulaznice za festivale i klupske koncerte su u prosjeku 50% skuplje, a u ostatku Europe i višestruko veće. Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i gradskim uredima za kulturu moraju prepoznati da hrvatska koncertna publika zaslužuje i želi biti dio svjetske glazbene scene, a Udruga Promo će ustrajati u svojim aktivnostima sve dok se glas te mnogobrojne publike ne probije do odgovornih ureda i vijeća i dok se problem sufinanciranja rock koncerta ne riješi kao pitanje javnog interesa. Peticija je tek prva od niza javnih aktivnosti koje će pokrenuti Udruga Promo u kontekstu ove inicijative.Ispred inicijative udruge Promo stoje sljedeći koncertni organizatori i glazbeni klubovi: INmusic festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub.Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, SuperUho festival, Outlook festival, Dimensions festival, Terraneo Festival, Dirty Old Festival, Attack. Online peticiju možete potpisati na linku: http://www.petitions24.com/rock_je_kultura

Knjige za Gunju i Račinovce

Udruga Kurziv odlučila je u povodu 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge - portala Kulturpunkt.hr - pokrenuti akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima. Ovim putem pozivamo sve čitatelje da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima. Ukoliko ste u mogućnosti, bili bismo vam zahvalni kada biste kupili neke od naslova ili donirali rabljene naslove učenicima škola u Gunji i Račinovcima. Radi se o sljedećoj građi: 

- literatura iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije te knjižničarstva, informacijskih znanosti i informatike

 - stručni, znanstveno-popularni i pedagoški časopisi

 - referentna zbirka (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi)

 - multimedijalni materijali (elektronička građa i izvori, audio-vizualna građa – prije svega filmovi za medijsku kulturu)

 - naslovi za lektiru nižih razreda u ilustriranim izdanjima

 - didaktičke i društvene igre

Akciji se možete priključiti od 23. ožujka, a knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut (Preradovićeva 18), radnim danom od 10 do 21 sat, te u Književni klub Booksa (Martićeva 14), od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati. Knjige će se skupljati i u caffe baru Limb (Plitvička 16) u tjednu od 20. do 24. travnja, a akcija završava 27. travnja na malom sajmu knjiga Leteća knjižara Monsieur Labissea ponedjeljkom u caffe baru Vinyl (Bogovićeva 3).

Runda kratkog

Kultura promjene i Kinoklub Zagreb organiziraju Rundu kratkog kako bi se fokusirali na hrvatski kratkometražni film kao estetski zaigraniju i progresivniju vrstu. U travnju se u MM centru prikazuju filmovi u selekciji Ante Zlatka Stolice, mladog književnika i autora nagrađivanih filmova Johnny je mrtav i Svaki dan je Božić. U četvrtak, 30. travnja, u 19.30 sati u MM Centru pogledajte Uvozne vrane (r. Goran Dević, dokumentarni, 2004), Benjamin (r. Igor Bezinović, dokumentarni, 3 min, 2015), Upozorenje (r. Damir Nikšić), Babysitter (r. Ivan Sikavica, igrani, kratkometražni, 2012., 23’, HDCAM), Damir Radić upoznaje Višnju Pentić putem Gordane Crnković (r. Damir Radić), Baba Ljuba blues (Bebe Na Vole, 3’11’’). Ulaz je besplatan.

preuzmi
pdf