#440 na kioscima

17.9.2015.

 

Najave


Dani hrvatskog filma

Od 23. do 26. travnja održava se 24. izdanje festivala “Dani hrvatskog filma”. Već više od dva desetljeća ovaj festival funkcionira kao jedna od rijetkih platformi koja široj javnosti donosi pregled najkvalitetnijeg iz domaće kratkometražne i srednjemetražne filmske produkcije u tekućoj godini. Ove je godine organizacija prvi put povjerena produkcijskoj kući Spiritus movens koja želi učiniti Dane središtem najkvalitetnijih filmskih uradaka realiziranih u proteklog godini, uz fokus na predstavljanje, promicanje i vrednovanje igrane, eksperimentalne, dokumentarne, animirane i namjenske – kratkometražne i srednjemetražne – produkcije. Jedan od glavnih ciljeva narednih izdanja jest i proširiti krug festivalske publike. Festival bi kao i prijašnjih godina također uključio presjek dugometražnih igranih filmova iz tekuće godine, no i niz popratnih i informativnih programa realiziranih u suradnji sa strukovnim udruženjima i festivalima u regiji. U glavnom festivalskom natjecanju 24. Dana hrvatskog filma moći će se vidjeti 19 kratkometražnih igranih filmova, 11 animiranih, 8 eksperimentalnih, 15 dokumentaraca i 20 namjenskih naslova. Glavni festivalski program uključuje i 6 filmova koji će biti prikazani izvan konkurencije, u programu Fokus. Svi filmovi koji su prijavljeni na natječaj, a nisu odabrani u konkurenciju bit će dostupni tijekom festivala u festivalskom videobaru, u Salonu odbijenih, gdje će ih posjetitelji moći pogledati na zahtjev.

Festival neovisnih kazališta

Četvrto izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske (FEN), u organizaciji Festivala Opatija, održat će se od 7. do 12. travnja, te ponovno na jednom mjestu okupiti najvažnije predstave, radionice, ali i aktere hrvatske nezavisne kazališne scene. Odabrano je ukupno 24 programa s više od stotinu sudionika koja će se prikazati u svega šest dana na šest različith pozornica diljem Opatije. Uz deset predstava za odrasle, među kojima je i Ja koja imam nevinije ruke Zagrebačkog glumačkog ateljea, kojom će FEN obilježiti rođendan velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun 10. travnja, deset predstava za djecu koje će kazalište približiti svim generacijama od vrtića do srednje škole,  te tri radionice u kojima sudjeluju uistinu priznati stručnjaci poput Martine Tomčić i Ivane Husar, Ivice Šimića te Renata Baretića, ovogodišnje izdanje najvažnije manifestacije hrvatske nezavisne kazališne scene imat će i jedno posebno iznenađenje – otvorenje najmanjeg kazališta na svijetu. Svoje će programe na 4. FEN-u predstaviti 17 kazališta iz Zagreba, Splita, Varaždina, Pule i Mošćeničke Drage, a publici će se nakloniti niska slavnih glumačkih imena među kojima su Nina Violić, Nataša Janjić, Ecija Ojdanić, Vili Matula, Elvis Bošnjak, Dražen Šivak te Petra Radin koja se pojavljuje u trostrukoj ulozi – glumice, redateljice i voditeljice radionice. Izvanredne predstave tijekom FEN-a publici će biti dostupne po posebnim festivalskim cijenama. Ulaznica za predstave za odrasle stajat će 40 kuna, za djecu 20 kuna za dijete i roditelja, a kod organiziranog dolaska školskih i vrtićkih grupa ulaz je besplatan. U ponudi će se naći i paketi od tri ulaznice za različite predstave, kod kojih će svaka pojedinačna ulaznica biti 10 kuna jeftinija.

Slovenska suvremena umjetnost

U Gliptoteci HAZU do 3. svibnja otvorena je izložba Magija umjetnosti: protagonisti slovenske suvremene umjetnosti 1968.–2013. Autor izložbe je Aleksander Bassin, muzejski savjetnik i likovni kritičar. Izložba obuhvaća pregled umjetničkih djela slovenskih slikara, kipara i fotografa, pojedinaca i grupnih pojava, koji su zajedno oblikovali kulturu jednoga od nacionalnih prostora nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Radi se o specifičnosti modernističke prakse sedmog i osmog desetljeća prošloga stoljeća – o ekspresivnoj novoj figuraciji i neokonstruktivizmu. Ulazak u postmodernizam potkraj osmoga i otvoreno deveto desetljeće karakteristični su u slovenskoj umjetnosti po osamostaljenju retroavangarde i izrazito individualiziranoj autorskoj poetici koja prevladava u novom, likovno iznimno bogatom prostoru samostalne slovenske države proteklih dvadeset godina. Središnja dvorana ugošćuje “izložbu u izložbi“ pod nazivom Pejzaž, kao tematsku preokupaciju u slovenskom slikarstvu i fotografiji. Ta izložba predstavlja izraziti slovenski specifikum koji ima svoj presedan i tematski kontinuitet još od nastupa velike slovenske četvorke impresionista – Riharda Jakopiča, Ivana Grohara, Matije Jame i Mateja Sternena – s početka prošloga stoljeća. Pogotovo u Beču, jer se od njihova nastupa na tamošnjem Miethkeovu salonu lani navršilo točno 110 godina. Nije slučajno što je okolica staroga srednjovjekovnoga grada Škofje Loke već tada bila slovenski Barbizon i da upravo otamo potječu imena i djela onih suvremenih slikara koji su protagonisti te izložbe u izložbi, i to već u svojim sedamdesetim godinama. Izložba je bila postavljena u Vili Manin u Udinama i Kunstlerhausu u Beču.

Festival tolerancije

Festival tolerancije – Festival židovskog filma Zagreb jedinstveni je filmski festival koji bogatim programom, koji uključuje filmske projekcije, glazbena događanja, tematske izložbe, diskusije te filmsku radionicu, angažirano vrši edukaciju o Holokaustu s posebnim naglaskom na nužnost osvještavanja i usvajanja tolerancije u svakodnevnom životu i vremenu u kojem sada živimo. Osim prisjećanja na Holokaust, festival upozorava na raznolike sociološke fenomene i aktualnu društvenu problematiku: diskriminaciju manjinskih skupina, ksenofobiju, homofobiju, integraciju azilanata te odnos društva prema trećoj životnoj dobi. Ovogodišnji program 9. Festivala tolerancije – JFF Zagreb obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici. Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane će podsjetiti na Srebrenicu svojim projektom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te genocidu počinjenom u Srebrenici, predstavljenim putem plakata za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu, od danas do 18. travnja.

Kroz sedam festivalskih dana bit će prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova od kojih su izdvojeni Oscarom nagrađeni kratkometražni igrani film Poziv redatelja Mata Kirkbya i Jamesa Lucasa, Not Anymore: a Story of Revolution redatelja Matthewa Van Dykea, film koji je do sada osvojio nevjerojatnih 80 nagrada, Slobodan pad redatelja Stephana Lacanta i dokumentarni film, pobjednik Sundance Film Festivala, Alive inside redatelja Michaela Rossate-Bennetta. Bogati cjelomjesečni kulturni program započinje otvaranjem čak dvije izložbe. U programu je filmska retrospektiva mađarskog redatelja i ovogodišnjeg gosta festivala, Istvána Szabe. U Gliptoteci HAZU 10. travnja bit će otvorene fotografske izložbe Prince Soniyiki – Integracija azilanta u hrvatsko društvo i foto natječaj Susreti kultura u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Izložba Donate Pizzi Intolerance Zero otvara se u Talijanskom institutu za kulturu 11. travnja. Festival u suradnji s EUNIC-om organizira 17. travnja od 17 do 19 sati okrugli stol na temu "Dijalog ipak funkcionira – kako kulturni i religijski dijalog formira stabilno društvo u Europi" O ovoj aktualno i važnoj temi diskutirat će međunarodni govornici: Mevludi Arslani (Hrvatska), Jakob Finci (Bosna i Hercegovina), Jose Carlos Carvalho (Portugal), Ernst Fürlinger (Austrija) i Joseph Maïla (Francuska). Prošlogodišnji festivalski novitet Festival Market, inovativni festivalski program zamišljen kao prostor okupljanja i komunikacije uglednih europskih i svjetskih filmskih festivala, ove godine ugostit će šest festivala – Jameson CineFest, MIX Copenhagen, Kino Otok – Isola Cinema, Cinedays, 2ANNAS i Filmsku reviju FRKA, čiji će predstavnici raznim materijalima i prezentacijama kolegama iz industrije i s drugih festivala, kao i široj publici predstaviti svoj rad. Projekcije filmova, kao i čitav Festival Market, održat će se u četvrtak i petak, 16. i 17. travnja, u prostorima Mađarskog instituta (Balassi institut) u ulici Augusta Cesarca 10. Festival tolerancije bit će obogaćen diskusijama koje karakterizira otvoreni pristup u druženju i komunikaciji s publikom, uz vrhunske goste iz domaćeg, regionalnog, kulturnog i društvenog života. Teme su ovogodišnjih diskusija u kinu Europa i kinu Tuškanac balkanizacija, kultura i nasljeđe kao posljednja smetnja kapitalu, izraelsko-palestinski odnos, integracija Roma, fenomen sapunica te čovjek današnjice. Glazbeni program počinje s mađarskim Bogdan Norbert trijom koji će nastupiti na terasi Swanky bara, nastavlja se multimedijalnim performasom poznatog talijanskog vizualnog umjetnika Roberta Pacija Dalòa u velikog dvorani kina Europa, dok će festival zatvoriti energični münchenski bass duo Schlachthofbronx uz pomoć Whateverest DJ-eva, CFSN-ovog phillipea i bečkih veseljaka Kibbutz Klub u klubu Klub. Svi filmski programi, radionice i izložbe  su besplatne, a samo se ulaz na koncerte plaća.

preuzmi
pdf