#440 na kioscima

21.9.2015.

 

Najave


Zagrebačko proljeće u znaku vrhunskog jazza

Hrvatsko društvo skladatelja u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog i ovoga proljeća organizira koncerte u sklopu ciklusa Jazz.hr. Publika će u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u rasponu od 25. veljače do 28. svibnja moći poslušati poznata glazbena lica iz Hrvatske i svijeta koja se nalaze u samom vrhu jazz scene. Tako ćemo imati priliku uživo čuti vrhunske umjetnike poput Ravija Coltranea, Chica Freemana, Stevea Kuhna, kao i sastave Oregon i Transhistria Ensemble, koji vodi naša prominentna glazbenica Tamara Obrovac. Između ostaloga, ovogodišnji ciklus je u znaku 25. godišnjice postojanja jazz.hr-a.

Ciklus se otvara 25. veljače koncertom kvarteta Ravija Coltranea, post-bop jazz saksofonista, sina slavnog Johna Coltranea i jazz pijanistice Alice Coltrane. Iako sin poznatih roditelja, ovaj se glazbenik nikada nije htio oslanjati na obiteljsku ostavštinu, te je uspio sam izgraditi svoju karijeru i osebujan stil koji je ubrzo postao prepoznatljiv u jazz svijetu. Školovanje je završio na Kalifornijskom umjetničkom institutu. Interesantno je spomenuti kako je ime dobio po indijskom sitaristu i suradniku Johna Coltranea, Raviju Shankaru.

Sljedeće veliko ime koje će zagrebačka publika imati priliku čuti 6. ožujka jest Chico Freeman. Karijera ovog glazbenika obilježena je koketiranjem s raznim glazbenim žanrovima, kao i suradnjom s različitim licima iz svijeta glazbe, poput slavnog Dizzyja Gillespia, ali u Zagrebu će se predstaviti autorskim djelima sa svojeg novog albuma The Elvin Jones Project.

Sastav Oregon, koji se proslavio osebujnim glazbenim stilom koji kombinira jazz i folklornu glazbu sa svih krajeva svijeta, nastupit će 9. travnja. Takav pravac zacrtali su već prvim albumom Music of Another Present Era izdanim 1972., na kojem su hrabro kombinirali elemente europske klasične glazbe s onom indijskom, jazzom, folkom, te općenito avangardom. Sastav je poznat po tome što njihova glazba nastaje mahom iz improvizacije.

Steve Kuhn je još jedno poznato ime koje će Zagreb ugostiti 7. svibnja. Ovaj glazbenik zasigurno je jedan od najbolje obrazovanih jazzista današnjice, budući da ima diplomu s Harvarda. Piano je počeo svirati već u dobi od pet godina, a zanimljivo je pripomenuti kako mu je mentorica bila poznata pedagoginja Margaret Chaloff, majka britanskog saksofonista Sergea Chaloffa, koji ga je naučio takozvanom “ruskom stilu“ sviranja pijana. Kroz njegov su trio prošli mnogobrojni glazbenici, a zagrebačka publika će ga imati priliku čuti s kontrabasistom Busterom Williamsom i bubnjarom Billyjem Drummondom.

Za kraj ciklusa, konkretnije 28. svibnja, najavljen je i Transhistria Ensemble s Tamarom Obrovac, koja će ovaj nastup iskoristiti kao priliku za promoviranje svog novog albuma “Canto amoroso“. Hrvatska publika ovu svestranu umjetnicu već dobro poznaje kao kantautoricu i skladateljicu, ali i kao flautisticu i pjevačicu, a s Transhistria Ensemble eksperimentira sa hrabrim spojem jazz potke sa elementima mahom istarske tradicijske glazbe.

(Greta Grakalić Rački)

T-HT@msu.hr

MSU i T-Hrvatski Telekom osmu godinu za redom dodjeljuju četiri nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom Nagrada za hrvatsku suvremenu vizualnu umjetnost T-HT@msu.hr. Otvorenje izložbe Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost održat će se u petak, 13. ožujka, s početkom u 20 sati. Ove će se godine dodijeliti otkupne nagrade u netto iznosu: prva nagrada 50.000 kuna, druga nagrada 45.000 kuna, a treća 40.000 kuna. Nagrada publike u netto iznosu od 10.000 kuna isplatit će se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike, a otkupljeni radovi postat će dijelom zbirke T-HT@MSU. Stručno povjerenstvo Nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr pozvalo je troje umjetnika koji će se izravno natjecati za jednu od četiriju nagrada. Pozvani umjetnici ove godine su Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić. Lovro Artuković predstavit će se s dva nova rada Ženski akt koji razmišlja i Drugi rad. Martina Kramer natječe se s ambijentom Penroseove zvijezde kroz koji istražuje svjetlost i stvari vida. Goran Škofić predstavit će video instalaciju Crno. Na ovogodišnjoj izložbi, uz brojne druge autore, predstavit će se čak 10 fotografa. Izložba s 34 rada bit će otvorena do 12. travnja.

Izložba glitch umjetnosti

/’fu:bar/ se održava u Sivoj Galeriji u AKC Medika u Zagrebu i cilj mu je okupiti suvremene glitch umjetnike iz cijeloga svijeta te podržati suvremenu novomedijsku estetiku editiranog koda i eksperimentalnog pristupa. Glitch je umjetnost namjerne greške, oštećenih ili neispravnih digitalnih datoteka, estetika neočekivanog u tehnološkim procesima, koja vlastitom nasumičnošću razotkriva unutrašnjost računalnih sustava. Glitch umjetnici namjerno stvaraju slučajnost eksperimentirajući vizualnim i digitalnim kodom i time u pukotinama novih medija kreiraju novu kulturnu sintaksu digitalne pismenosti. /’fu:bar/ organizira Autonomni kulturni centar Attack kroz projekt hacklab01 te u suradnji s Format C. Prijave za izložbu su otvorene od 23. veljače do 23. travnja 2015. na međunarodnom online obrascu, a izložba kreće 23. svibnja. Za sva pitanja i dodatni info pišite na: fubar@hacklab01.org.

preuzmi
pdf