#440 na kioscima

231%2001a


29.5.2008.

The Onion  

Oprah pokreće vlastitu zbilju

U stvarnosti >OpraH sve će žene biti snažne i samouvjerene, ali i ženstvene, neće biti zagađenja te nitko neće umrijeti od bolesti a da se najprije ne pojavi u tv-showu Oprah Winfrey. Pentagon je razvio novo kemijsko oružje zvano plin ennui, nervni agens koji svoje žrtve preplavljuje iznenadnim osjećajem besmisla

CHICAGO – Nazivajući ga idućim logičnim korakom u svojoj glasovitoj karijeri, te pionirskim pothvatom u polju primijenjene kvantne teorije, medijska zvijezda Oprah Winfrey u ponedjeljak je otkrila svoj najnoviji projekt, potpuno odvojenu sferu postojanja poznatu kao >OpraH koju će kontrolirati na subatomskoj razini.

“Odsad, Oprah je uvijek uključena”, rekla je Winfrey preko međuprostorne slike same sebe emitirane između njezina i našeg svijeta. “Stvorila sam mjesto na koje svi mogu doći, podijeliti svoja iskustva, smijati se i osjećati se potpuno slobodni od konvencionalnih zakona fizičkog svemira.”

“Sve vas pozivam da budete gosti u mojoj novoj stvarnosti”, dodala je.

Taj je posljednji dodatak Winfreyjinom carstvu, koje već uključuje najpoznatiji talk show, reality tv-program, utjecajan klub knjige, časopis O, misli i osjećaje milijuna gledatelja te dvije tv-mreže, njezin prvi pohod u opsežno polje nukleosinteze. Na njemu je u protekle dvije godine radio odjel za teorijsku fiziku njezine kompanije Harpo Productions, a navodno je stvoren paranjem male rupice u tkivu poznate stvarnosti. Voditeljica talk showa zatim se prihvatila restrukturiranja beskonačnog broja nikad viđenih čestica kako bi stvorila zasebnu dimenziju koja trenutačno titra oko Chicaga.

Prema izjavama njezinih suradnika, Winfrey je bila osobno uključena u najsitnije detalje planiranja, od vrste kave koja se posluživala u green roomu njezina novog studija do genetske šminke svakog organizma koji je smatrala vrijednim života.

“Oprah je oduvijek bila kraljica svog vremenskog odsječka, a sada je i kraljica Vremena”, rekao je publicist Jackie Guerwith, koji je konstatirao da će idući utorak biti prvi dan “Godine O” u Winfreyjinoj stvarnosti. “Svi događaji i njihov tijek te sve mjere kretanja odsad će se zbivati od 16 do 17 sati po istočnom vremenu.”

Guerwith nije htio otkriti koliko je novca Winfrey potrošila na stvaranje >OpraH, ali je izjavio da je dobitnica nagrade Emmy patentirala nekoliko čestica nazvanih Winfrinos i Oprons te da se veseli mijenjanju ljudskih života na dubokoj, molekularnoj razini.

“Oprah upravo radi s dr. Mehmetom Ozom na uvođenju zabavnih i uzbudljivih promjena u dvostruku ovojnicu strukture DNK”, kaže Guerwith. “A budući da je Oprah tako darežljiva, možete očekivati i nekoliko iznenađenja u staničnoj diobi, nov i poboljšan spektar vidljive svjetlosti, a možda čak i Gaylin posjet!”

Guerwith dodaje: “Bilo da je riječ o pobjedi nad siromaštvom, nakon koje je postala najbogatijom ženom u Americi, ili tjeranju crvotočine kroz višedimenzionalno tkivo prostor-vremena kako bi ovladala vlastitim svemirom, Oprah je još jednom dokazala da nijedna prepreka nije prevelika.”

Iako tvrdi da će mnoga standardna načela poput Hoyleove teorije stalnog stanja svemira ili relativističke dilatacije vremena na isti način funkcionirati u >OpraH kao i na Zemlji, Winfrey tvrdi da će joj nova stvarnost pružiti mogućnost da postigne neke stvari koje “jednostavno nisu bile moguće” u trodimenzionalnom svijetu smrtnika. Neki koncepti navodno ne postoje u >OpraH, a uključuju predrasude, pohlepu, neuspješne adaptacije romana Toni Morrison, Drugi zakon termodinamike, te ljudsku patnju.

Kako bi započela s nastanjivanjem svog novog “Oprahsvemira”, Winfrey je navodno obučila svoje osoblje biologa kako da nabavi uzorke sjemena nekih od njezinih najomiljenijih slavnih gostiju, prije svega glumaca Johna Travolte i Denzela Washingtona, te ih iskoristi za oplođivanje jajašaca uzetih od Julije Roberts. Winfrey također tvrdi da će u >OpraH sve žene biti snažne i samouvjerene, ali i ženstvene, neće biti zagađenja te da nitko neće umrijeti od bolesti a da se najprije ne pojavi u njezinoj emisiji.

“Sve je to za vas”, rekla je Winfrey publici u studiju, istovremeno vlastitim rukama rascijepivši atom urana 235, nakon što je intervjuirala glumca Sidneyja Poitiera, svog novog biološkog oca. “Pokazat ću vam kako da živite svoj život bolje, lakše i sretnije. Pokazat ću vam koje su najbolje knjige, najbolja hrana, najviša moda. Sve ću vam pokazati. Sve.”

“Kažu da se svemir neprestano širi i stišće”, nasmiješi se Winfrey. “Ali ja ću proglasiti pilates obaveznim u >OpraH tako više ne bude širenja, ako znate na što mislim.”

Publika je zatim prasnula u nekontroliran trominutni smijeh sve dok gusta zraka svjetla nije izbila iz Winfreyjinih usta, nakon čega su svi zašutjeli.

Unatoč uglavnom pozitivnim povratnim informacijama, mnogi znanstvenici upozoravaju da bi se >OpraH kao čvrst prikaz nestabilnih polja vjerojatnosti mogao odvojiti od svojih samoproizvedenih temelja te se preko drugih galaksija preseliti u našu.

“Ako se to dogodi, sva poznata materija u svemiru istog će trena implodirati”, rekao je Mark Chan, profesor kvantne mehanike na institutu Caltech. “Ali, Bože, ja sam stvarno veliki obožavatelj. Tko ne bi volio Oprah?”

Iako Chanovu teoriju i dalje osporavaju, svaki se fizičar kojeg smo intervjuirali za ovaj članak složio da su čak i u sferi >OpraH šanse da će je Stedman ikad zaprositi i dalje premale da bi se mogle izračunati.

Novo kemijsko oružje, plin ennui, izaziva bezvoljnost i nezadovoljstvo životom

ASHINGTON – Nazvavši ga najučinkovitijim oruđem ikad korištenim u ratu protiv terorizma, Pentagon je objavio u ponedjeljak da je razvio novo kemijsko oružje zvano plin ennui odnosno nervni agens koji svoje žrtve preplavljuje iznenadnim filozofskim nezadovoljstvom zbog besmislene dosade ljudskog života i poražavajućim osjećajem da je sve što su ikad postigli na kraju ravno nuli.

“Kada neprijatelj udahne taj plin, istog će se trena povući u svoju spavaću sobu, zaključati vrata, buljiti u strop, besposleno grickati nokte i razmišljati o sličnostima između noktiju i krhkosti života”, izjavio je ministar obrane Robert Gates. “Dok on turobno razmišlja o ispraznosti minulog pamćenja i žalosnog šapata bitka progonjena ništavilom, tada mi napadamo.”

“Sudeći prema stanju uma neprijatelja, najvjerojatnije ga neće biti ni briga”, dodaje Gates.

Nedavno objavljeni dokumenti iz Pentagona upućuju na to da je promjer širenja plina otprilike od 6 do 12 kilometara te da ni zaštitne maske ni pozitivan stav prema životu ne mogu spriječiti infekciju. Simptomi uključuju nekontrolirano uzdisanje, opetovano izgovaranje fraze “Koja korist?”, zbunjenost i ogorčenost nad čovjekovim mjestom u svemiru te povećanu sklonost slušanju albuma Lou Reeda. U slučaju da agens dođe u doticaj s kožom, fizički učinci još su ozbiljniji te uključuju iznenadno otupljivanje duše, osjećaj slomljenosti pod težinom okolne praznine te blagu iritaciju oka. “Promatranje života kroz suzne leće boli i beznadnosti znatno će oslabiti neprijatelja”, rekao je Gates.

Više od polovice izloženih plinu ennui patit će od trajnih posljedica koje uključuju sklonost viđenju vlastite egzistencije ne kao bogate tapiserije protkane sjećanjima i iskustvima, nego kao beznačajna poteza kistom jednog prolaznog života po platnu vječnosti.

Pentagon navodno razvija taj plin već pet godina, radeći bok uz bok s ekipom sastavljenom od stručnjaka za molekularnu kemiju dr. Sigmunda Falstaffa, stručnjaka za kemijske ratove dr. Adriana T. Heinziga te Davea Eggersa. Iako su oni još ranije otkrili da kloretanol pomiješan s dušičnom kiselinom izaziva intenzivnu nezainteresiranost za ikakvo djelovanje, društvo te svijet općenito, trebalo im je tri godine da ponovno stvore neopisivu čežnju osuđenu da ostane neispunjena. Taj nejasan osjećaj egzistencijalne tjeskobe napokon je proizveden sintezom kalijevog sulfida i fosfornog triklor etilena.

Prema Pentagonu, manje kvalitetna verzija plina ennui testirana je kao sredstvo za rastjerivanje gomile u Islamabadu u Pakistanu prošle godine. Policija je navela da su u roku od pet minuta nakon ispuštanja plina izgrednici prestali prosvjedovati i počeli zapisivati žalosne ode raznim vrstama ptica. “Ja sam nula”, rekao je Sayid Al Nazer, jedan od izloženih plinu. “Mi smo nule.”

Iako kritičari navode da plin krši Konvenciju o kemijskom naoružanju iz 1997., SAD tvrdi da je tvar posve zakonita i fizički neškodljiva. Vojska je uvjerila Amnesty International i druge borce za ljudska prava da plin ennui ne uzrokuje nikakvu bol, osim boli shvaćanja da si potratio vlastiti život. Kao dokaz tomu, predstavnik Pentagona Byron Christie dobrovoljno je udahnuo manje količine plina ennui na neslužbenoj novinskoj konferenciji održanoj prošlog tjedna.

“Budući da je plin ennui nepostojana tvar, vrlo je vjerojatno da će se njegove žrtve jednog dana opet osjećati potpunima”, rekao je Christie, iznenada se namrštivši i pritisnuvši sljepoočnice. “S druge strane, nitko nije do kraja potpun, zar ne? Svi smo mi samo komadi mesa i kostiju koji se pretvaraju da žive i svijet će nastaviti bez mene, moje odsustvo bit će nezamijećeno, smrt uzaludna kao i život. Bol nema žalca, a vijenac zadovoljstva nema cvijeta.”

Christie je zatim legao iza podija i rekao novinarima da odu, ponavljajući da ništa nema smisla.

Službenici u Pentagonu i dalje odbijaju komentirati glasine da su pri kraju stvaranja eksperimentalnog mutagena koji bi transformirao DNK žrtava u DNK tv-zvijezde Kelsey Grammer.

S engleskoga prevela Maja Klarić

preuzmi
pdf