#440 na kioscima

237%2031


4.9.2008.

The Onion  

Razočaravajuća čudovišta

Svjetina nije ljuta na čudovište, jednostavno misli da je ono sposobno za mnogo više; kraljica Elizabeta II objavila da je ponovno trudna

CEAMURLIA, Rumunjska – Vidno frustrirana trećim razočaravajućim divljanjem po njihovu gradu ovaj tjedan, skupina uzrujanih seljana s bakljama okupila se pred vratima dvorca dr. Benediktea Cojocarua u ponedjeljak kako bi se suočila s čudovištem koje je za sobom ostavilo trag neprimjerenog razaranja i kaosa u nadi da će mu uspjeti prenijeti koliko su razočarani njegovim ubojitim aktivnostima, rekli su izvori.

“A što ste vi mislili?” upitao je poštovani seoski starješina Petar Grul. “Vani ste cijelu noć i radite bog zna što dok mi čučimo u svojim domovima i ne možemo zaspati. Iskreno govoreći, gubimo strpljenje.”

“Nemojte, nemojte ništa reći”, dodao je Grul kad je bijesni stvor zavitlao ogromni komad zida s vrha utvrde na okupljenu gomilu. “Razmislite o tome što ste učinili.”

Oštar i ozbiljan sukob bio je tek posljednji u nizu gnjavatorskih incidenata vezanih uz čudovište. Prošle godine u sličnim divljanjima poginulo je 22 ljudi i cijelo stado ovaca, uništen je mlin za žito, a mještani su se pitali misli li zvijer uopće na njihove osjećaje.

Nekoliko mještana koji su izgubili strpljenje s pokvarenim stvorom reklo je da su se pokušali razljutiti, ali su odlučili da nije vrijedno truda ako čudovište jednostavno bude nastavilo razbijati lubanje svake nevine kovačeve kćeri koja učini pogrešku i ponudi mu cvijet. Prema Grulu, mještanima je “već dosta svega” te su odlučili otvoreno pristupiti problemu dugom i iskrenom raspravom “ma kako bolna ona bila”. Uslijedila je dvosatna jurnjava kroz maglovite pustopoljine u kojoj je čudovište pronašlo utočište u onome što je najbliže njegovu domu, dvorcu u kojem je stvoreno.

Napustivši dotadašnju metodu određivanja preciznijih granica, oduzimanja povlastica i paljenja vatre, rulja je stjerala zvijer u kut kako bi rasplamsala njegovu zlovolju.

“Možda se Bogu gadiš, ali to ti ne daje pravo da nas teroriziraš”, viknuo je seljanin Sorin Mironescu. “Nemoj ni pokušati prebaciti temu i reći kako nikad nisi tražio da budeš stvoren. Svi imamo probleme. Ti si čudo znanosti, kvragu, i vrijeme je da se počneš tako i ponašati.”

Ako rulja ne uspije prodrijeti do čudovišta, izvori tvrde kako članovi planiraju otići doma, zatvoriti vrata i prozore, baciti oružje i dugo razgovarati o tome što im je dalje činiti.

“Jednostavno mislim da je sposoban za mnogo više”, rekao je Stefan Mikrvicz koji je osobno upao u više od nekoliko sukoba s čudovištem. “Nismo tu da bismo ikome pripisivali krivicu, no, s druge strane, zaista osjećamo da se ova situacija treba popraviti.”

Čudovište je navodno odvratan kolaž ljudskih i životinjskih dijelova zašivenih zajedno u grubu sliku čovjeka te posjeduje snagu desetorice muškaraca. Stvoren je s udovima i organima ukradenim iz grobova, a iskru života preko snažnog magneta udahnuo mu je ludi znanstvenik i istaknuta mjesna ličnost, doktor Cojocaru koji za sebe kaže da je “krajnje ogorčen” čitavom nedaćom.

“Pogledajte ga”, rekao je Cojocaru pokazavši na osornog čovjeka-stvora koji je šetao bedemima dvorca. “Stvorio sam ga kako bih pobijedio smrt i igrao se boga, a ne da tu sjedim i gledam kako donosi jednu lošu odluku za drugom. Jesam li ja kriv? Stvarno nas je sve razočarao i zaista ne znam u čemu smo pogriješili.”

Napori da se čudovište izmami van na pošten razgovor, a koji su uključivali mahanje vilama, bacanje kamenja te oslobađanje od krivnje, dosad nisu donijeli pozitivne rezultate.

“On je očito pametan, svladao je moć ljudskog govora bez pouke, a to puno govori”, rekao je seljanin Theodr Brezeanu. “Ali mi mu ne možemo pomoći ako si sam ne pomogne. Čini se da je sve što sada želi dokoličariti i utapati malu djecu bez valjana razloga.”

Ovo nije prvi put da je očekivanja grada Ceamurlie iznevjerilo užasno stvorenje. Godine 2004. vukodlak je razderao trojicu seljana u groznom krvoproliću, a 2007. mjesni vampir stvorio je vojsku zombija i sve posramio.

Unatoč gubitku stoke, članova obitelji i povjerenja, mnogi seljani i dalje vjeruju da će se namrgođena zvijer jednog dana popraviti i biti više nalik čudovištu grofa Radulescua koje uvijek pravi tako ukusne sendviče od prstiju na njihovim zabavama.

Trudna kraljica

ONDON – Građani od Northumberlanda do Hampshirea prštili su od uzbuđenja kada je kraljica Elizabeta II (82) službeno objavila da očekuje drugo dijete, samo 532 mjeseca nakon što je rodila princa Edwarda, grofa od Wessexa.

Britanski monarh i njezin bračni drug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha (87) u utorak su potvrdili glasine da je kraljica nedavno ušla u drugo tromjesečje te da je mali barun ili barunica od Renfrewa na putu. Engleski kraljevski par, koji se vjenčao 1947, rekao je kako su “potpuno oduševljeni” što očekuju svoje prvo dijete u više od četiri desetljeća.

“Tako sam uzbuđena što sam opet trudna”, rekla je kraljica Elizabeta, koja je prvog sina rodila nedugo nakon što je Velika Britanija Indiji dala nezavisnost. “Princ Philip i ja mnogo, mnogo godina to priželjkujemo. Cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo blagoslovljeno je ovim malim čudom.”

Kraljica je, prekrojivši trudničku kraljevsku odoru i stisnuvši je snažno oko struka kako bi pokazala malu izbočinu od fetusa, izjavila kako je u početku nosila široke svečane haljine želeći sakriti od javnosti trbuh i nabrekle grudi.

Ultrazvuk je još bio obećavajuća nova tehnologija kada je kraljica nosila svoje posljednje dijete.

Prošlog je vikenda kraljica Elizabeta pozvala svoje četvero sredovječne djece u dvorac Windsor kako bi ih privatno obavijestila o tome da će dobiti mlađeg brata ili sestru. Blistava osamdesetogodišnjakinja čije su se oči sjajile kroz mrenu tvrdi kako je nekoliko puta uvjeravala svog 59-godišnjeg sina, princa Charlesa, da je još poseban te da ga dijete neće zamijeniti kao nasljednika krune.

Njezino se veličanstvo zatim susrelo s njezino osmero unučadi i objasnilo im da će joj trebati mnogo pomagati po palači kada se njihova mala teta ili ujak rodi. “Izrazi njihovih lica kada sam im rekla da osjećam kako me beba udara bili su jednostavno neprocjenjivi”, rekla je ozarena kraljica koja je navodno pozvala unučad da joj opipaju trbuh. Svi su pristojno odbili.

Pripremajući se za novi dodatak kraljevskoj obitelji, kraljica Elizabeta uputila je svoje osoblje da preuredi svečanu dovoranu Buckinghamske palače u dječju sobu, pronašla staru pumpicu za dojenje iz podruma dvorca Windsor te sastavila dječje prijestolje. Kraljica je također locirala i stari dnevnik s popisom omiljenih imena za djecu koje je zapisala samo šest tjedana prije nego je Britanija ušla u Drugi svjetski rat.

“Ako bude curica, mislim da ću joj dati lijepo ime poput Amberjill, Erline ili Cleva”, rekla je kraljica Elizabeta. “No, ako bude dječak, bit će i dijete i otac svih Britanaca te će stoga morati nositi dostojanstveno ime poput Blaxton, Dalbert, Arkwright ili Egerton.”

Iako je gotovo pola stoljeća prošlo otkad je kraljica rodila svog najmlađeg sina, inzistirala je na tome da svoju novu bebu odgaja tradicionalnim metodama koje uključuju dojenje te svakodnevno iskuhavanje napitka od sarsaparile protiv škripavca. Odmah nakon rođenja novorođenče će morati nadgledati grofovije Cornwall i Wiltshire te imenovati novog nadbiskupa Canterburyja.

Mnogi iz britanske elite, uključujući Margaret Thatcher te premijera Gordona Browna, čestitali su kraljici rekavši da su “jako sretni” i “donekle iznenađeni” što čuju tu novost. Neki građani jedva su pretočili svoje uzbuđenje u riječi.

“O, moj Bože”, rekao je Dominick Martin. “Kad se to dogodilo?” Iako nema nikakvih obavijesti o zabavi za dijete, kraljica će u naredna dva mjeseca otputovati do svih posjeda izvan UK kako bi dala svojim podanicima priliku da proslave njezino nerođeno dijete šarenim splavima i paradama. Na povratku kući kraljica Elizabeta napravit će turneju po engleskim selima, biti domaćin koncerta na kojem će gitarist Brian May svirati pjesmu Rock-A-Bye-Baby na krovu Buckinghamske palače te pretrpjeti tešku kap.

Od drugih kraljevskih vijesti izdvajamo: nedavno zaposlen vrtlar u dvorcu Windsor, Diego Marquez (24), neočekivano je promaknut na mjesto vojvode od Leinstera tijekom privatne ceremonije u ponedjeljak.

S engleskoga prevela Maja Klarić

preuzmi
pdf