#440 na kioscima

Vizualna


26.1.2006.

Fedor Kritovac  

Rublje i baloni


Nedavno se nova zagrebačka Odluka o komunalnom redu, dokumentu kojim se (između ostalog) određuje kako grad mora (izvana) izgledati, potvrdila i kao ustrajavanje na čvrstim, valjda i vječnim, postulatima o estetici grada.

Stanovnike valja na taj način – ako ne podučiti, a ono podsjetiti – što je ružno, a što lijepo, što u tom smislu nije dozvoljeno, a što jest za izgled grada, iz perspektive donositelja takvih odluka dakako.

Rublje isticati na (vidljivim) vanjskim dijelovima zgrada – okrenutim prema ulici ili trgu, kako se kaže – na ogradama, balkonima i lođama i prozorima nije dozvoljeno. Zabrana se odnosi izričito na rublje, posteljinu i tepihe, ali i na druge (nespecificirane) predmete i uređaje. Odnosi li se to samo na “donje rublje”, je li dječje izuzeto? Smeće, metle za čišćenje i kućne potrepštine se ne spominju.

Ne pojašnjava se tu jesu li zabrane donešene iz sanitarnih razloga ( pretpostaviti je iz općeg zahtjeva da svi vanjski dijelovi zgrada moraju biti održavani, “uredni i čisti”).

Važno je također (možda još i važnije) da vanjski dijelovi zgrada – kako se kaže – ne nagrđuju opći izgled ulice i naselja. Naprosto sramotno i rugobno – na ocjeni je komunalnih redara i estetskih arbitara koji će ravnati prema posebnim propisima.

Cvijeće i golubovi su na zgradama dozvoljeni; štoviše – kako se upućuje – na prozorima, balkonima, ogradama i sličnim dijelovima zgrade u pravilu se drži cvijeće i ukrasno bilje. Umjetno bi cvijeće valjda (u pravilu...) trebalo preferitati budući da ono ne navlači gamad i ne stvara otpad.

Razumijemo, teško bi bilo poimence navesti sve što se smije a što ne smije vidjeti pogledu izloženim fasadama (iako bi spisak olakšavao kažnjavanje, a u iznimnim prilikama i nagrađivanje doprinosa gradskoj ljepoti). O lutkama i medvjedićima koje neki rado stavljaju u prozore, prizemne naročito, nema riječi.

Kao da se previdjelo i balone na zgradi, na primjer. Koje boje veličine i oblika smiju ili ne smiju biti? Baloni (ili luftbaloni, agramerski) – ionako bi se ubrzo rasprsnuli ili odletjeli. No baloni nisu više pretežno dječja igra; neizostavan su rekvizit svadbenih vožnji, na rođendanskim, novogodišnjim i posebnim proslavama. Status se promijenio.

Pronicljivo je procijenjeno da bi balone ljudi rado stavili na prozore (ako ih se za to dodatno motivira, nagradnom igrom naprimjer). Staviti zelene, ružičaste, bijele, šarene, slobodno, u girlandama... već prema uputama ili pravilima.

Po pravilima igre utvrdit će se i snimiti (kao u jednoj nedavnoj zgodi) gdje i kada su se pojavili baloni da bi se dokazalo pravo na sudjelovanje i pokazalo ažurnost u praćenju medija. Nije isključen balonski ponos: iznijeti ih radi uljepšavanja svoga prozora i zgrade.

U rascijepu bojazni od komunalne kontrole i želji da se odazovete pozivu da se postavi, ovjesi, istakne nešto što vrijedi za nečija tražena pravila – što učiniti?

Postoje još neki tajni znaci i predmeti potpune nevažnosti za pozvane i nepozvane provjere lica zgrada.

preuzmi
pdf