#440 na kioscima

13.12.2007.

Mihaela Richter  

Suvremeni hrvatski umjetnici u Berlinu

Linienstrasse 113 organizirala je Zbirka suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade. U razdoblju od pet mjeseci održat će se četiri izložbe, a prva od njih, od 16. studenoga do 7. prosinca, predstavila je radove Ivane Franke i Silvija Vujičića. Od 15. prosinca 2007. do 9. siječnja 2008. otvorena je izložba Suveniri Marka Tadića

Berlin je središte kulturne i umjetničke scene Njemačke, a time i utočište mnogih umjetnika koji su u svojim lutanjima stigli do Berlina i odlučili se baš u tom gradu zadržati. Zašto je tome tako? Zašto baš Berlin? Odgovor je jako širok, no djelić leži u činjenici da nakon otvaranja granica između Istočnog i Zapadnog Berlina dolazi do spajanja kapitalističkog i socijalističkog svijeta, spoj urbanizma i kulture, koji će biti idealna platforma za široka istraživanja i propitivanja kulture. Stoga nam je jasno zašto Berlin vrvi institutima, privatnim galerijama i kulturnim centrima koji svakodnevno potiču rast i razvoj toga grada.

U tom okviru dosad su sudjelovali mnogi hrvatski umjetnici i udruge, no još je mjesto za “slobodne” hrvatske umjetnike, bez prisustvovanja na stranim natječajima kao Siemens, nedostupno. Prilika se otvorila kroz projekt Linienstrasse 113.

Linienstrasse 113 je projekt koji je organizirala Zbirka suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade. Primarni cilj ovog projekta je prezentiranje hrvatskih umjetnika na jednoj novoj lokaciji, izvan granica Hrvatske. U Berlinu će se od studenoga 2007. do ožujka 2008. održati četiri izložbe na istoimenoj adresi, prezentirajući umjetnike Ivanu Franke, Silvija Vujičića, Marka Tadića, Kristinu Lenard i Ivana Fijolića. Povezivanje imena galerije i samoga imena projekta uspostavljeno je i na simboličkoj razini. Naime, Linienstrasse je berlinska ulica koja je nekad razdvajala istočni i zapadni dio grada, i primjenom tog imena povezuje se poznata berlinska lokacija s prezentiranjem hrvatske umjetnosti u europskom kontekstu.

Berlinskoj su se publici predstavili Ivana Franke i Silvijo Vujičić, oboje već cijenjeni umjetnici na hrvatskoj sceni. Instalacije koje su pripremili za berlinsko izlaganje nastavljaju se na njihov prijašnji rad. Nije čudno da je kustosica projekta Linienstrasse 113 Vanja Žanko za prvo izlaganje pozvala baš ovo dvoje umjetnika s obzirom na to da pristupaju radu na sličan način i da su već zajedno realizirali prostornu instalaciju Izbjegavanja u Muzeju suvremene umjetnosti (2005.) zajedno s umjetnikom Damirom Očkom. Osim prezentiranja samostalnih radova, zanimljivo je da će se umjetnici predstaviti i sa zajedničkom site-specific intervencijom u prostoru Galerije Linienstrasse 113.

preuzmi
pdf