#440 na kioscima

192%2001%20onion%20fotka%201


16.11.2006.

The Onion  

Tableta protiv poremećaja neovisnog razmišljanja

Usljed novih dokaza muškarac napokon oslobođen doživotne kazne na brak; još bolja vijest – stvoren lijek koji uklanja nepovjerenje prema proizvođaču tog lijeka

DNA dokaz oslobodio čovjeka nakon petnaest godina braka

JACKSONVILLE, FLORIDA – Henry “Hank” Doswell, 42, u srijedu se oslobodio braka nakon što su DNA testovi uvjerljivo dokazali njegovu nevinost u utvrđivanju očinstva Spencera Doswella, rođenog u srpnju 1991., optužbe zbog koje je proveo život u izolaciji i bio u braku petnaest godina.

Doswell, koji je bio zatvoren u prigradskoj kući nakon što su ga nepravedno vjenčali zato što je navodno napravio dijete tadašnjoj djevojci Karen Sanders, reporterima je, vidno ganut do suza kada je njegov odvjetnik pročitao rezultate testa, kazao kako mu je laknulo što napokon može ispraviti pogrešnu informaciju o svojemu braku.

“Petnaest godina, sedam mjeseci i dva dana”, kazao je Doswell obraćajući se jednoj skupini ljudi kratko nakon puštanja na slobodu u Red Room baru na slavlju za samce. “Uvijek sam govorio da su napravili groznu pogrešku, da nisam zaslužio da me zatvore u naponu snage, ali nitko mi nije vjerovao. Da nije bilo DNA testa, mogao sam umrijeti u toj monogamnoj vezi.”

 Iako je strahovao da se nikad neće osloboditi “tih starih okova”, Doswell je uvijek tvrdio da je osuđenost na život u nametnutoj vjernosti “stravična nepravda”. No, činilo se kako svaka nova godišnjica samo potvrđuje njegovu krivnju, pa je Doswell počeo dvojiti da će ikada više biti slobodan čovjek.

“Od one prve besane noći u Poconosu, preko napetih i zastrašujućih kupanja djeteta, do mog planskog rada u vrtu, jedini način da to prebrodim bio je da sâm sebi govorim ‘Ovo nisam ničime zaslužio. Ne pripadam ovamo, ovim ljudima’”, rekao je Doswell tvrdeći da je zbog posjeta njegove obitelji jednom mjesečno samo još teže podnosio zatočeništvo. “No, nakon što petnaest godina slušaš kako te netko zove ‘tata’ i sâm počinješ vjerovati u to.”

Iako se to dogodilo prije gotovo dva desetljeća, Doswell kaže kako se sjeća događaja koji su doveli do njegova vjenčanja “kao da su se zbili jučer”. Nakon što je otkriveno da je Saundersova sama i trudna u svome stanu, digla se velika hajka u pokušaju da se pronađe odgovorni muškarac. Tijekom istrage navela je samo Doswellovo ime. Unatoč njegovu svjedočenju pod prisegom da nije imao seksualni odnos sa Sandersovom te dotične noći, Doswellu je suđeno pred skupinom Sandersičinih vršnjaka, koji su ga jednoglasno proglasili krivim samo nakon jedne dvosatne užine.

“Vjenčanje je bila farsa”, rekao je Doswell sjetivši se da su ga iz gradske vijećnice s dvostrukim manžetama odveli u limuzinu koja je čekala. “Sudac za prekršaje (pred kojim se u SAD-u sklapaju civilni brakovi, op. prev.) bio je spreman vjenčati nas u trenutku kad sam ušao. Nije mogao dočekati da nas proglasi supružnicima.”

Doswell je, priznavši da je “bezbroj puta” maštao o bijegu, rekao kako traži da mu se javno ispričaju oni koju su najglasnije govorili o njegovoj navodnoj krivnji, pogotovo mladenkin otac, Ralph Sanders, koji je navodno odbio vrhunske agencije za organizaciju vjenčanja u zamjenu za garanciju brzog vjenčanja.

U izjavi objavljenoj u tisku odvjetnici nepravedno vjenčanog najavili su da smjesta traže poništenje kao i obeštećenje od države i iznosu od pola Doswellove neto imovine.

Doswell kaže da je, što se njega tiče, “sretan što je izašao. S nekim svojim odlukama se ne ponosim”, rekao je iznova slobodni Doswell. “Kad si u braku moraš činiti stvari koje nikad nisi mislio da ćeš raditi; sprijateljiti se s ljudima s kojima se vani nikad ne bi sprijateljio; kupovati namještaj u Pottery Barnu. No, nakon što sam pola svog života potrošio na krstitke i rođendanska slavlja namijenjena nekom drugom čovjeku, svoj samački život više neću uzimati zdravo za gotovo. Ne mogu vjerovati da sam doista slobodan”, dodao je.

Čudesan lijek pobuđuje duboku, postojanu ljubav prema farmaceutskim kompanijama

NEW YORK – Food and Drug Adminsitration (FDA) danas je odobrila prodaju lijeka PharmAmorina tvrtke Pfizer, tableta koje se izdaju na recept, namijenjenog liječenju kroničnog nepovjerenja prema velikim proizvođačima lijekova. Direktori Pfizera odobrenje FDA-a ocijenili su kao “božji dar” za one koji boluju od duševnog poremećaja povezanog s neovisnim razmišljanjem.

“Mnogi pojedinci danas ne osjećaju duboku, tajnu ljubav prema proizvođačima lijekova koja još postoji kod zdravih ljudi, poput mene”, kazao je generalni direktor Pfizera Hank Mc Kinnell. “Ti tragični poremećaji dosegnuli su razinu epidemije, a kao kompanija koja se posvetila promociji zdravlja, blagostanja i dugog života javnog imidža naše kompanije, bilo je prijeko potrebno da učinimo nešto kako bismo ih suzbili.”

Iako mnogi psihotropski lijekovi daju općenit osjećaj blagostanja, PharmAmorin je prvi koji potiče i usmjerava intenzivne osjećaje ljubavi izvana, prema profitabilnim proizvođačima lijekova. Pfizerovi zastupnici kažu kako PharmAmorin, ako se redovito uzima, može povećati ljubav i povjerenje prema njegovim proizvođačima čak i do 96,5 posto.

“U testiranoj skupini od 180 osoba, 172 sudionika prijavila su dramatično povećanje strasti prema farmaceutskim kompanijama”, kazala je Pfizerova direktorica za kliničko istraživanje, Suzanne Frost. “A 167 osoba kod svojih se liječnika raspitivalo o velikom broju medikamenata na recept koje su vidjeli na televiziji. Frost je kazala kako je mali postotak testiranih ispitanika pokazao interes da postane lobist za jednu od top pet farmaceutskih kompanija, a nekolicina je surfala po e-Bayu tražeći uniforme farmaceutskih kompanija.

PharmAmorin, dostupan u tabletama od 100, 200 i 400 grama, klasificiran je kao inhibitor kritičkog razmišljanja iz obitelji lijekova koja mora ispuniti veliko obećanje za otprilike 20 milijuna Amerikanaca koji boluju od poremećaja slobodnog mišljenja.

Pfizer će PharmAmorin također promovirati u agresivnoj reklamnoj kampanji od 34,6 milijuna dolara u tisku i na televiziji. Jedna reklama na televiziji prikazuje ženu koja se odmara u dnevnom boravku i čita novine s naslovom “Najnoviji skandal farmaceutske kompanije potkopava javno povjerenje”. Kamera zumira zamršene živce u njezinu mozgu otkrivajući ljepljivu crnu tvar i ljubičasti plin. Pripovjedač kaže: “Ona možda ne pokazuje simptome, ali u njezinu mozgu iracionalan strah i odbojnost prema globalnim proizvođačima lijekova počinje svladavati njezin način razmišljanja.”

Nakon kratkog rezimea o prednostima PharmAmorina, reklama završava sa ženom koja je pustila zmaja na sunčanoj, zelenoj livadi, dok u pozadini bliješti sjedište Pfizera. PharmAmorin je prvi lijek te vrste, no Pfizer će se ubrzo suočiti s konkurencijom suparničkog farmaceutskog diva Bristol-Myers-Squibba. Kompanija radi na razvoju vlastitog lijeka u korist farmaceutskih kompanija, Brismysquibicina, koji nježne osjećaje neće izazvati samo prema farmaceutskim korporacijama općenito, nego isključivo prema Bristol-Myers-Squibbu.

“Korisnik PharmAmorina mogao bi se dvoumiti između proizvoda GlaxoSmithKlinea ili Eli Lillija”, kazao je glasnogovornik Bristol-Myers-Squibba, Andrew Fike. “To bi moglo ozbiljno spriječiti pacijentovo prihvaćanje tržišta lijekova na recept ili, što je još gore, dugoročan Pfizerov profit. Proizvodnja Brismysquibicina bit će jeftinija, a time će lijek biti mnogo pristupačniji osobama sa stalnim prihodima, dodao je Fike.”

Nuspojave PharmAmorina uključuju mučninu, bol u želucu i zanemarivanje nuspojava lijekova na recept.

S engleskoga prevela Gioia-Ana Ulrich

preuzmi
pdf