#440 na kioscima

26.3.2015.

Karlo Rafaneli  

Album ogoljene ljepote

Ruins je prekrasan album, koji vam daje do znanja da ste ponekad mali, sjebani i usamljeni, baš kao što je vrlo vjerojatno Liz bila dok je snimala ove lomljive, minimalističke, a opet nepregledno duboke pjesme


Koliko emocija može proizvesti zvuk mikrovalne pećnice? Nalazi li se u rukama Liz Harris aka Grouper odgovor je – nevjerojatno puno. Ruins možda nije najbolji Grouper album, ali je svakako jedan od najneposrednijih. Harris se na njemu ne skriva iza nanosa reverba i distorzije, nego namjerno svodi svoj rukopis na piano, vokal i snimač. Rezultat je album ogoljene nesvakidašnje ljepote, izrazito jednostavan, a opet ogrnut dozom nedokučive tajnovitosti.

Naizgled obične klavirske dionice pogađaju uši i srce, a vokal, premda većinom nerazgovijetan, prenosi upravo ono što treba reći, iako je velikodušno prepušten interpretaciji slušatelja. Snimljen u Portugalu 2011., ovaj album tematizira gubitke, samoću i sjetna noćna raspoloženja natuknuta kroz brojne pozadinske zvukove. Kad, primjerice, spomenuti zvuk mikrovalne pećnice naprasno prekine prekrasnu Lighthouse taman negdje po sredini, on direktno evocira nepredvidljivu prirodu ovih naših života. On nije trebao biti tu, no posložilo se tako da jest, i što je tu je. Nepredvidljive su i bolesti, ljubavi, otkazi, odlasci, dolasci, prekidi i, naposljetku, smrti. Baš kao taj zvuk mikrovalne, malo je od toga u našoj kontroli.

Zbog takvih naizgled običnih stvari, Ruins je prekrasan album, koji vam daje do znanja da ste ponekad mali, sjebani i usamljeni, baš kao što je vrlo vjerojatno Liz bila dok je snimala ove lomljive, minimalističke, a opet nepregledno duboke pjesme. Ruins je briljantno uprizorenje osobnih poraza koji su posljedica svakodnevnog življenja, ničeg većeg ili mračnijeg od toga.

No njegov najveći uspjeh leži u tome što vas svojim neizrecivo toplim zvukom obgrli i kaže kako je sve to u redu, jer se od svake ruševine uvijek može sagraditi nešto novo. Potrebna su samo volja i nada, a i jednog i drugog ovaj album, unatoč svim svojim sivim tonovima, nudi u izobilju.

preuzmi
pdf