#440 na kioscima

Cekic
Foto: orangesparrow / Flickr


11.10.2016.

Uredništvo  

Zakašnjeli udarac

Trgovački sud u Zagrebu presudio je da Druga strana d.o.o. mora državi vratiti ranije dodijeljenu potporu za rad na dvotjedniku 'Zarez'.


 

Sudski spor oko formalnog sukoba interesa bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić i sam se pretvorio u formalnost. Prema presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, Druga strana d.o.o., izdavač Zareza u kojem je vlasnički udio imala Zlatar Violić, mora državi vratiti javnu potporu koju je primila tijekom mandata Zlatar: 1,2 milijuna kuna, uz zatezne kamate i sudske troškove. Budući da je Druga strana d.o.o. ukidanjem tiskanog Zareza ionako izgubila i svoj razlog postojanja i jedini izvor prihoda, presuda neće imati bitni efekt na status ove firme. 

 

Andrea Zlatar Violić doista je bila udjelničarka Druge strane d.o.o. dok je vršila dužnost ministrice kulture. U praksi, teško je vidjeti kako se taj sukob interesa manifestirao. Zarez je za svoj rad tijekom njezinog mandata dobio jednaku ili manju potporu nego tijekom HDZ-ovih vlada prethodnih godina. Sav dobiveni novac potrošen je namjenski, za izradu, objavu i distribuciju dvotjednika, a troškovi su opravdani narativnim i financijskim izvješćima. 

 

Tu potporu Zarez nije izborio zbog imena ministrice, nego svojim skoro 20-godišnjim kontinuiranim radom kojim se mnogo ranije etablirao kao važna kulturna publikacija koja treba i zaslužuje javnu potporu. 

 

Valja naglasiti da presuda Trgovačkog suda ne tereti Zarez da je nenamjenski potrošio ili utajio novac, nego da iznos u početku nije smio biti dodijeljen zbog formalnog sukoba interesa.

 

U svakom slučaju, tiskani Zarez prestao je izlaziti već ranije, zbog ukidanja državne potpore tijekom mandata ministra Zlatka Hasanbegovića. Njegova netransparentna odluka doslovno je presudila Zarezu, dok kasnija presuda Trgovačkog suda stiže tek kao posljednji šamar mrtvom konju. 

 

Nestankom tiskanog Zareza medijsko polje ostalo je bez korisnika "pozamašne" financijske potpore, no nažalost taj iznos nije raspodijeljen drugim srodnim medijima. Čitatelji su, pak, ostali bez jedine lijeve kulturne novine, a ne postoje naznake da će se pojaviti drugi kulturni časopis koji će nadomjestiti prazninu na kiosku. 

 

Rad Zarezove redakcije ipak će se nastaviti na ovoj web stranici, bez javne podrške, bez prihoda i bez veze s Drugom stranom d.o.o. 

preuzmi
pdf