#440 na kioscima

19.02.2013  

Neven Jovanović  

Noga filologa - E, moja ti!

Kako sam naučio jedan izraz. – U gudurama Balkana jedna je antička formula preživjela dvadeset i dva stoljeća, nekoliko seoba naroda i razmjena stanovništva, stotinu i deset naraštaja, nebrojene mijene jezika i vlasti. – Razgovor uz kavu na koji možete pozvati i Publija Terencija Afera (195-159 pr. Kr). – Lego kockice kao znanstveno pomagalo

11.02.2013  

Neven Jovanović  

Noga filologa - Otkrivanje pokrivenog

Novogodišnji paketi - Pokrivene stvari od Kyota do Hvara - Bitak jest, nebitak nije - Sfere nebesa poput babuški - Tendencija pospremanja u ladice - Du musst dein Leben ändern. I snijeg.


11.01.2013  

Neven Jovanović  

Noga filologa - Razgovor odsutnih

Crna kuga na tač. - Nehajna definicija pisma i Socrates koji se zapravo zove Ludovico. – Prvi je zadatak onoga tko piše obratiti pozornost na onoga kome piše. – Sladak mi je bio razgovor s tobom; otezao sam ga dragovoljno, gotovo navlaš; jer donio je preda me, preko tolikih mora i kopna, još jednom tvoje lice, učinio je da budeš tu uza me gotovo do večeri, sve otkako sam se izjutra prihvatio pera. No sad se već bliže kraj dana i kraj pisma.

07.01.2013  

Nenad Perković  

Čudna šuma - Medicinski potpomognuta inteligencija

To bi se dalo ovako kazati: ateisti bi voljeli biti kao Kršćani, ali ih zbunjuje to što nemaju perje. stoga, to ne ide

18.12.2012  

Neven Jovanović  

Noga filologa - Osoba

Ljudi se jezikom koriste radi komunikacije, osobito u poslovnom svijetu. Tamo je komunicirati čak mnogo važnije nego, recimo, izražavati osjećaje. Ali u mojem je slučaju poslovna komunikacija, upravo zbog prekomjerne upotrebe jezika, zakazala. Morao sam upregnuti dosta svojih filoloških sposobnosti i ponešto blefiranja kako bih shvatio što se od mene zapravo traži. “Jezik nije pitanje morala, ali je jedini način da čovjek bude potpun.”