#440 na kioscima

181%2008%200616hugo


1.6.2006.

Grozdana Cvitan  

Besplatno ili stvarno

Između porobljenih i plaćenih mrtvaca ponešto su kreirali glad, siromaštvo, prirodne katastrofe (od oluja do globalnog zatopljenja), totalitaristi i ludilo

Severina je na Eurosong otišla s majicom na kojoj se šarenio natpis U boj, u boj za narod svoj. Baš lijepo od nje. Kao i od onih što su na Zagrebovu stadionu 28. svibnja zauzeli mjesta poginulih, raseljenih i uvrijeđenih, pa je za razliku od 1991., kad je prijetilo da popuste tribine, u nedjelju stadion zjapio više nego poluprazan. Tako su neki Hrvati otputovali, a drugi se postrojili, a sve s ciljem u boj za narod svoj. Krajnji je čas!

Jednak prostor, ali neuglednije mjesto pripalo je vijesti da američka tvrtka želi kupiti Plivu, a uz Sevinu majicu i poprsja glumica – naravno, američkih – iz filmova o mutantima vjerojatno i kupovanje Plive znači da sve ostaje u američkoj Hrvatskoj. Jer to je ukupni kolaž aktualnih vijesti koje nam odnedavna list koji “nema cijene” besplatno nudi ne bi li nas informirao ni o čemu. Ali s pozitivnim konotacijama, u koje idu slobodna radna mjesta, primjerice, pa ako ste inženjer kemije ili ekonomist kuhinje i podvorba na Jadranu vas još čekaju. Uz učestale velike fotografije koje na naslovnicama najavljuju predstojeće svjetsko nogometno prvenstvo, izvjesni Metro express – novine za ispiranje mozga čiju promociju direktorica Suzana Kosor (sretna li imena) vodi parolama (s jumbo-plakata) “jasno, sažeto, moderno, nepristrano i besplatno” – napokon nam pokazuje život u najboljem od svih mogućih svjetova. Uz naslove iz Hrvatske, za koje je teško povjerovati da pripadaju bilo kojoj naslovnici bilo kakvih dnevnih novina, i obvezne novice iz Sjedinjenih Američkih Država, dnevno smo plodniji / informiraniji o tome da je izvjesni Amerikanac ulovio morskog psa teškog 175 kilograma, da se za country pjevača zaručila Nicole Kidman (15. svibnja), a Tom Cruise ostvario još jedan holivudski uspjeh (16. svibnja). Uz Amere se ponekad stisnu i drugi, pa tako znamo da novi japanski mobitel nalazi signal i pod vodom, što je važno roniocima koji se češće javljaju doma, dok je Madonna na svjetskoj turneji (23. svibnja). Ipak, da nije sve bez dramskih zapleta brinu se članovi obitelji Clinton, koji između bivših i budućih politika upadaju u bračne krize. Hillary i Bill našli su se u još jednoj, prema Metrou, 24. svibnja, pa je 26. svibnja Bill odlučio doći na brijunski polo-turnir, što je za dotične novine ekskluzivno potvrdio izvjesni Čedo Komljenović. Uzbuđeni od tolike ekskluzive nismo se uspjeli osjećati dovoljno sretni istog dana, iako smo doznali da je Janet Jackson smršavila 30 kilograma, Muškarac bez brkova pohvaljen u New York Timesu, a na (promotivni slogan: nezavisnom) HTV-u počeo reality show Derbi.

I dok neumorni kolporteri besplatno svakog jutra građanima u metropoli uvaljuju vrlo efikasnu najnoviju generaciju deterdženata za ispiranje mozga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske, otvorena je (23. svibnja) izložba World Press Photo 2006. Ne biste vjerovali, ali što posredno što neposredno i tamo je sve vrvjelo od Amerike: njezini vojnici tukli su neke domorodce, ubijali roditelje bespomoćne djece, skidali glave i izbijali zube, o čemu Metro jasno, sažeto, moderno, nepristrano i besplatno, a ni ekskluzivno nije stigao primijetiti ništa. Još manje sanduke prekrivene američkim zastavama u kojima se ti isti vojnici vraćaju kući. Između porobljenih i plaćenih mrtvaca ponešto su kreirali glad, siromaštvo, prirodne katastrofe (od oluja do globalnog zatopljenja), totalitaristi i ludilo o čijim izvorima studije ne bi bile ni jasne, sažete, moderne, nepristrane i besplatne, pa ih se ni ne nudi na taj način.

Iako su bogati obećali oprostiti dio duga najsiromašnijima pa i poslati im humanitarnu pomoć, izgubljeni životi cijelog afričkog sela koštali bi manje nego Clintonov dolazak na polo-turnir ili Sevin odlazak na Eurosong. Kako imidž dvojbenih američkih i hrvatskih seksualnih zvijezda znači mnogo više za jasno, sažeto, moderno, nepristrano i besplatno dnevno izvještavanje nego dnevno umiranje i patnje pojedinaca i cijelog planeta, ostaje povjerovati da će ovogodišnji dobitnik nagrade za fotografiju godine Finbarr O’Reilly, kao i svi drugi nagrađeni u pojedinim kategorijama, uspjeti doći do milijunske publike svojim djelima na kojima se “radi o uočavanju odnosa među ljudima”. U međuvremenu, Pieter Hugo za vas je u Africi na Zemlji snimio čovjeka s njegovom domaćom ljubimicom: hijenom. Mučnina koju svaka od izložbi World Press Photo ostavi u promatraču jednaka je učinku kao da ste se s hijenom susreli osobno.

preuzmi
pdf