#440 na kioscima

18.9.2008.

Sanja Grbin  

Expanded Cinema na festivalu 25fps


Nova festivalska atrakcija na Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS Expanded Cinema potaknuta je utjecajem novomedijskog i tehnološkog razvoja, koji je doveo do javljanja nove audiovizualne kulture koja zauzima sve veći prostor unutar suvremenih vizualnih umjetnosti. Filmski festivali pokazuju se idealnim mjestom i okvirom za kontekstualiziranje novih praksi koje istražuju fuziju filma, vizualnosti i glazbe, a koja je rezultat razvoja i primjene digitalnih tehnologija koje radikalno mijenjaju načine produciranja, doživljavanja i promišljanja suvremene glazbe i pokretne slike, ali je istovremeno i nasljednik u umjetnosti odavno poznate ideje o vizualnoj glazbi. Audiovizualnim interakcijama doslovno se realizira ideja o proširenom filmu kao živom kinu (expanded cinema), a koju su mnogi eksperimentalni i avangardni filmaši uzimali kao prirodno stanje razvoja filmskog medija, i čijoj transformaciji danas svjedočimo.

Muzičko-filmski performansi 25, 26. i 27. rujna u Teatru &TD – “kino za slušanje” – prvi put u Zagrebu donose audiovizualne kolektive koji su “pobjegli” s kinematografskih platna i “proširili” filmsku projekciju glazbenim nastupom uživo. Inspirirani nebrojenim mogućnostima inovativna korištenja starih i novih tehnologija za proizvod­nju filmskih vizuala, u rasponu od DJ-iranja s komadićima celuloidne vrpce na prepravljenim 16-milimetarskim projektorima do miksanja piksela i digitalne buke dobivene sofisticiranim softverskim rješenjima, otkrivat ćemo i razotkrivati prethodno nam nepoznate dimenzije i mogućnosti kombiniranja slike i zvuka. Poseban će naglasak biti na mogućnosti interakcije slike i zvuka koje ideju njihove sinkronije premještaju na razinu simbioze slikovnog i zvučnog gdje prestaje biti jasno iz čega proizlaze, generira li zvuk sliku ili je obrnuto, te radi li se možda o jednoj jedinstvenoj cjelini. Preko ruba uobičajenih moguć­nosti jest nit vodilja i geslo pod kojim će se to “širenje” i doslovno ravnati, u nepredvidljivu “amalgamskom” smjeru od izvođača-filmaša-muzičara do gledatelja-slušatelja.

Četvrtak 25. 9. u 22 h, Teatar &TD

Telcosystems / Mortals Electric

Audiovizualni performans uživo u 5.1 surround zvuku

Nizozemski audiovizualni trio Telcosystems pristupa istraživanju slike i zvuka kao jedinstvenoj i nedjeljivoj cjelini, ne razlikujući granice između vizualizacije zvuka i nastanka zvuka iz slikovnog. Performans Mortals Electric jest interakcija uživo mnogostrukih slojeva apstraktne slikovnosti, svjetlom isprekidanih organskih struktura nadahnutih oštrim esteticizmom koji je blisko vezan uz tehnologiju kojom se koriste, dubokog strojnog brujanja i valova digitalnog šuma. Bučna provokacija ograničenjima ljudskog osjetilnog aparata otvara novim formama neuobičajenu prostornost od 360 stupnjeva u razornom audiovizualnom iskustvu.

Petak 26. 9. u 22 h, Teatar &TD

LAFOXE / Izvedba za četiri 16 mm projektora

Filmski performans uživo s found footage materijalom u širokoekranskom hyperscopeu

Francuski duo LAFOXE bavi se višeprojekcijskom manipulacijom slike i zvuka uživo na posebno prepravljenim 16 mm filmskim projektorima. Slikovnu podlogu za improvizacijsku igru stvaraju iz 16 mm zvučnih i vizualnih materijala, posuđenih uglavnom iz starijih holivudskih filmova, a koji se prethodno podvrgavaju opsežnoj ručnoj laboratorijskoj obradi. Poput slike koju pred našim očima rastavljaju na komadiće, i soundtrack iznova grade miksanjem optičkih zvukova s originalnih zapisa na filmskoj vrpci, proizvodeći u gledatelja dojam pronalaženja u samoj tvari kinematografskog procesa.

Stephan Mathieu / A Static Place

Audiovizualni nastup A Static Place temelji se na pločama od 78 okretaja sa samih početaka mehaničkog snimanja zvuka. Ploče se vrte na gramofonu, a njihov se zvuk transformira algoritamskim i entropijskim procesima.

Stephan Mathieu stvorio je jedan od umjetnički najkonzistentnijih opusa u žanru suvremene elektronske glazbe, pa nije čudno što ga je magazin Wired proglasio “jednim od najvažnijih laptop umjetnika”. Od 1999. do danas objavio je dvadesetak izdanja na najvažnijim muzičkim etiketama, među ostalim i kompoziciju Radioland, koju smo imali priliku slušati u Zagrebu 2006. Stoga je još veća čast i naše zadovoljstvo što će A Static Place doživjeti svoju svjetsku premijeru upravo u Zagrebu.

Koncert realiziraju Multimedijalni institut i Kultura promjene SC u suradnji s Festivalom 25 FPS

Subota 27. 9. u 22 h, Teatar &TD

incite/ / duocentric

Audiovizualni performans uživo za fragmentiranu elektroniku sive skale

Njemački elektronički duo incite/ polazi od fragmentacije audiovizualne cjeline u njezine dijelove digitalnim razdvajanjem i raspadanjem ritmičkih aranžmana minimalne elektroničke glazbe te njihovim sinkroniziranjem s apstraktnom videoslikom proizvedenom iz sive skale. Razlamanje, isprekidanje i usporavanje ritmičkih struktura, tragovi izbijanja “električnog otpada” kroz rasprsnuća i nagle provale statičkog šuma te pridruženi duboki bas zvuk i pulsirajući beatovi stvaraju zvučnu sliku visokodinamične napetosti. Pridruženi videookoliš nije tek pratnja zvučnom polju, već je ravnopravan dio koji unosi ravnotežu u zaokruženu audiovizualnu cjelinu. incite/ su za svoje performanse osvojili brojna međunarodna priznanja i nagrade.

 
preuzmi
pdf