#440 na kioscima

12.2.2016.

 

Najave


Inicijativa "Dobrodošli"

Inicijativa za podršku izbjeglicama “Dobrodošli“ okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika. 

Inicijativa okuplja više od 40 organizacija civilnog društva i preko 400 volontera koji svakodnevno na terenu pružaju podršku izbjeglicama – od humanitarne pomoći, koordinacije s lokalnim organizacijama, kao i pružanja informacija izbjeglicama o aktualnim procedurama ulaska i izlaska iz Hrvatske. Također, na terenu djeluje u koordinaciji s Hrvatskim crvenim križem, Koordinacijom za azil, kao i institucijama. Dodatno, radi što bolje komunikacije s javnošću objavljena je i web stranica – welcome.cms.hr – na kojoj će se ažurirati vijesti s terena i objavljivati korisne informacije za izbjeglice, poput voznih redova ili rječnika. 

Republika Hrvatska se treba snažno založiti za hitno usuglašavanje pozicija na razini EU te politički dogovor unutar UN-a oko zajedničkog pristupa zaustavljanja rata u Siriji. Stoga, od Vlade RH Inicijativa očekuje da preuzme političku inicijativu i založi se za iznalaženje održivijih i primjerenijih rješenja izbjegličke krize, temeljenih na međunarodnom humanitarnom pravu,  zaštiti ljudskih prava, međudržavnoj suradnji i solidarnosti. Cijelo Nacionalno stajalište u sjeni o politici EU spram izbjegličke krize povodom izvanrednog EU summita koji će se održati 23. rujna 2015., koje je upućeno Vladi RH, moguće je pročitati na stranici Centra za mirovne studije cms.hr.

 

Rancière u Zagrebu

Jacques Rancière, kao mislilac emancipacije, posljednjih godina se okrenuo istraživanju odnosa vremena i umjetnosti - bilo da se radi o životu umjetnosti u povijesnom vremenu ili o vremenu kao materijalu umjetničkog stvaranja. No, Rancièreove analize ne staju na tom pitanju kao nečemu što je važno samo za umjetničku praksu, već ga filozof dovodi u vezu sa svojim dosadašnjim razmišljanja o demokraciji i jednakosti, otvarajući time intelektualni obzor kojeg se ne može zamisliti jedno vrijeme slobode. Jedan dokument tih Rancièreovih razmatranja - esej "Vrijeme od poslije", o mađarskom redatelju Béli Tarru - Multimedijalni institut u hrvatskom prijevodu objavljuje uoči autorovog dolaska u Zagreb.

U ponedjeljak 5. listopada u 19h u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Rancière će održati javno predavanje na temu "Upotrebe vremena - filmski momenti", u kojem će produbiti svoje analize odnosa vremena, umjetnosti i emancipacije. Dan poslije, 6. listopada, na Akademiji dramske umjetnosti organiziran je razgovor studenata i ostale zainteresirane publike s Rancièreom.

U povodu Rancièreovog gostovanja, portal Booksa.hr održat će “Udarni tjedan”od 28. rujna do 4. listopada tijekom kojeg će svi tekstovi u svim rubrikama biti vezani uz krovnu temu Učitelj neznalica (po istoimenoj Rancièreovoj knjizi eseja). Za “Udarni tjedan” pisat će Daša Drndić, Zoran Pilić, Neven Svilar, Dinko Kreho, Ružica Aščić, Andrija Škare i drugi. 

 

Udarci i Lažna projekcija

Jedanaesti Festival 25 FPS (24.-27. rujna 2015, Zagreb) predstavlja tri izuzetna performansa iz ovogodišnjeg programa Expanded Cinema koji će se održati u prostorima Studentskog centra u Zagrebu. Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Eksperimenti u stalnom festivalskom programu “proširenog filma“ ove se godine odmiču od samog filma, ali ostaju u kinu i bave se pojedinostima koje tvore filmsku iluziju. Pozivaju se svi gledatelji u kino bez filma, gdje će se filmskom teorijom razmahivati fizički doslovno, a snimateljska i projekcijska oprema trančirati pred očima javnosti u maniri predavanja iz anatomije. 

Performans za dvadeset i četiri izvođača i tisuću udaraca mikrofonom u posebno kreiranoj partituri orkestrirat će Christof Migone u sklopu svoje Hit parade u nedjelju u 18:00 sati u Francuskom paviljonu. Izvođači leže na podu udarajući mikrofonima u zasebnim dionicama, određujući svoj vlastiti ritam i jačinu, a prema unaprijed danim uputama. Kako bi u potpunosti oslikali autentični auditivni pejzaž Mignonove Hit parade, Festival 25 FPS poziva sve zainteresirane pojedince da se što prije prijave za sudjelovanje na e-mail: daria@25fps.hr.

Alex Mendizabal, umjetnik i glazbenik koji je sinestetičke i participativne potencijale umjetničkih djela propitivao s filmašima poput Kena Jacobsa, Brucea McClurea, Stana Brakhagea i Jonasa Mekasa, predstavit će audio-vizualne fanfare, odnosno performans Lažna projekcija kojim će pokušati akustičkom silom proizvesti prostor filmske iluzije. 

Mendizabalova će se Lažna projekcija izvesti u Francuskom paviljonu, u nedjelju 27. rujna nakon Migoneove Hit parade

Osim u Zagrebu od 24. do 27. rujna, izbor filmova s 11. Festivala 25 FPS prikazat će se i u riječkom Art-kinu Croatia 28. i 29. rujna 2015.

 

Poligon #1

Regionalni književni festival Poligon održat će se od 25. do 27. 9. u Mostaru, u svom prvom izdanju. Cilj festivala je vraćanje Mostara na književnu kartu regije, u obliku multimedijalne platforme koja će uključivati i likovnu umjetnost i glazbu. Tako će vizualni identitet festivala oblikovati lokalni likovni umjetnici, a za glazbu će se pobrinuti sarajevska grupa Basheskia, koja je poznata po uglazbljenoj poeziji Mehmeda Begića. U programu također sudjeluju učenici United World Collegea i srednje likovne škole Gabrijel Jurkić. U književnom programu gostuju autori iz Zagreba, Beograda, Novog  Sada, Sarajeva i Mostara: Dorta Jagić, Branko Čegec, Zvonko Karanović, Bojan Krivokapić, Faruk Šehić, Marko Tomaš, Senka Marić-Šarić, Almin Kaplan, Adnan Žetica, Anita Pajević i Mirko Božić. Gosti festivala sudjelovat će na okruglim stolovima na temu regionalne suradnje te problematike književne periodike u regiji. Osim toga, gosti će posjetiti Šantićev muzej u Mostaru te stolački muzej Makova hiža, posvećen liku i djelu Maka Dizdara. Programi će se održati u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače, Muzičkom centru Pavarotti i United World Collegeu.

 

Divlji mediji

U Rijeci, u Malom salonu MMSU-a, 22. rujna otvorena je izložba Davora Sanvincentija Traversing the Wilderness of Time and Media koja traje do 6. listopada 2015. “Izložba je putopis posvećen anonimnim pejzažima, potraga za izgubljenim ili spotaknutim djelićima vremena, ali i vizualni esej koji zagovara imaginaciju, nježnost i toplinu kao principe osobnog pa onda i zajedničkog prostora. (…) Prizivajući Thoreaua, to je svjesno kretanje rubnim prostorom povijesti kada se mitovi tehnološkog progresa i neprekidnog rasta ubrzano urušavaju. To je priznanje zuba vremena, ali i vrijeme ispunjeno lucidnošću", stoji u najavi izložbe.

Davor Sanvincenti (1979.) multimedijalni je umjetnik. Intenzivno se bavi područjem fenomenologije audiovizualnog i antropologijom vizualne kulture, fokusirajući se na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. Dobitnik je više nagrada među kojima su Radoslav Putar (2010.) za najboljeg umjetnika do 35 godina te T-HT Nagrade u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb (2008.). Kustosica izložbe je Ksenija Orelj.

preuzmi
pdf