#440 na kioscima

185%2001


14.7.2006.

The Onion  

Tisuće rođenih pronađene kao žrtve nove populacijske eksplozije

Predstavljen novi model potrošača, djevojka nenamjerno i neopravdano osjetila sreću, nova populacijska tragedija u Nigeriji čije posljedice ni novi pokolji neće moći ublažiti

Sony predstavio novi model kupca

NEW YORK – Predsjednik i direktor korporacije Sony Howard Stringer javnosti je omogućio prvi pogled na Stevea, najnoviji model iz kompanijine mnogo najavljivane linije idealnih elektroničkih kupaca, tijekom godišnjeg sastanka američkih dioničara korporacije Sony.

Kupac visok 1.83 m i težak 88 kilograma – tridesetčetverogodišnji neoženjeni financijski analitičar – manji je, lakši i brži od prošlogodišnjeg beta-modela kupca, Larryja.

“Larry je bio daleko manje pokretan, što je dobro odgovaralo za elektronički užitak, ali manje za kupnju”, rekao je Hideo Ichimonji, vođa dizajnerskog tima na projektu Idealnog kupca. “Osim toga, kod Larryjeva procesiranja odlučivanja došlo bi do zastoja kada bi bio prisiljen birati između više od jednog Sonyjeva proizvoda. Primjenom rješenja paralelne kupnje i pojednostavljivanjem njegovih crta osobnosti osigurali smo da Steve uvijek bude odana Sonyjeva mušterija bez i jednog razdražujućeg rušenja sustava ili smrzavanja tijekom kupnje”.

Sony očekuje da će Steve najaviti čitavu novu generaciju idealnih kupaca.

“Sa Steveom uvodimo čitav niz najnovijih atributa kupaca o kojima ostali proizvođači elektronike mogu samo sanjati”, rekao je Stringer tijekom polusatne demonstracije u kojoj je Steve smireno i brzo odabrao najsuvremenije Sonyjeve komponente za home-theater što ih je istraživao na Sonyjevom VAIO prijenosnom računalu dok je bio povezan sa Sonyjevim mušterijama diljem cijelog svijeta uporabom Sony Ericsson mobilnog telefona.

“Integracija Steveovih istodobnih mogućnosti procesiranja multi-kreditnih-kartica s velikim sposobnostima zarade omogućava našem novom glavnom kupcu da kupi cijelu našu liniju proizvoda za sjevernoameričko tržište u jednom jedinom djeliću sekunde”.

Steve se ponosi širim, otprije zadebljalim palčevima i sasvim je tjelesno prilagodljiv čitavoj Sonyjevoj liniji proizvoda, što se širi do televizora Trinitron i Walkmana za kasete. Njegov prag zaduženja također je gotovo dvije-trećine viši.

Nekoliko tisuća Stevea bit će otpremljeno u Aziju i Europu sljedećeg mjeseca zbog pokusne kupnje. Steve će biti na raspolaganju u šest različitih boja a analitičari očekuju da će bijeli i žuti modeli biti mnogo uspješniji od crne inačice.

Dizajneri kažu da je Steveova mogućnost ponovnog punjenja poboljšanje u odnosu na Larryjev ogroman i glomazan ulaz za punjenje koji je sličio na LA-Z-Boy naslonjač.

“Steve se može ponovno napuniti na bilo kojoj razumno udobnoj površini, uključujući kauč, radnu površinu stola, pod - bilo gdje što je unutar raspona Sonyjevih proizvoda “, rekao je Ichimonji, koji je također opisao automatski mod spavanja koji se aktivira kada Steve nije u dodiru sa Sonyjevim proizvodom dulje od 30 minuta. “Steve također ima snage trošiti naše proizvode čak do tri dana na jednom punjenju. Ima i sučelje jednostavnije za uporabu i unaprijeđene socijalne vještine a voli razgovarati o Sonyjevim proizvodima u bilo kojem socijalnom okruženju”.

Ichimonji je dodao: “Ili jednostavno možete staviti Steve pred HDTV ili ga poslati da ide svojim putem sa Sonyjevim PSP-om, i zaboravit ćete da uopće i postoji”.

Stručnjaci iz industrije pohvalili su redizajn, osobito velik broj vizualnih, slušnih unosa kao i onih koji predlažu kupnju. No, obilježje o kojemu se najviše govori čini se da je njegova ugrađena osobina protu-zastarijevanja koja mu omogućava da stalno nadograđuje svoje sklonosti prema Sonyjevim proizvodima.

“Steve definitivno izgleda kao poboljšanje”, rekla je obožavateljica igara Jennie Weathers (28), koja namjerava nazočiti demonstraciji na lasvegaškom elektroničkom trgovačkom sajmu. “Larry je bio nespretan, spor i uvijek je stvarao buku. Steve ima mnogo više slobodnog vremena i fleksibilnosti za prilagodbu Sonyjevim maloprodajnim trgovinama i prodajnim mjestima kao što je SonyStyle. I čini se da će zahtijevati vrlo malo održavanja ili pozornosti, ali će ipak biti tamo kada se poželim odmoriti i gledati DVD na svom Sonyjevom WEGA HDTV-u ili brzo zatrebam neke upute za varanje u Kingdom Hearts II”.

Analitičari kažu da je jedina prava konkurencija Steveu idealna mušterija Apple Computersa, iBuy. No, zato što je mnogo skuplji, iBuy je osmišljen da kupuje i uživa samo u skupljoj, ali ograničenoj liniji Appleovih proizvoda i nije operativan za međukupnju s drugim sustavima, Steveova privlačnost vjerojatno će se pokazati mnogo širom.

Steveov izlazak na tržište planiran je za kolovoz, a Sony planira stotine tisuća modela na policama trgovina do Božića.

Pjesma Fione Apple podsjetila djevojku da bude depresivna

LOS ANGELES – Tinejdžericu Christinu Lowell, opasno optimistično raspoloženu na kraju školske godine, pjesma Sleep To Dream Fione Apple podsjetila je na potrebu da preuzme nadureno, samosažaljevajuće ponašanje. “Bože, ne vidim zašto bih trebala nastaviti suočavati se s tim lažnjacima svakoga dana svog jadnog života”, rekla je Lowellova nakon što je pjesma došla na red na njezinu MP3 playeru. “Ne mogu biti, znate, zagušena vašim trivijalnim postupcima, u redu?” Za posljednjeg izvješća, majka Lowellove, jedini svjedok Christinine iznenadne i namjerne promjene raspoloženja, nastavila je voziti do supermarketa bez komentara.

Tisuće od kojih se strahuje rođene u populacijskoj eksploziji u Nigeriji

LAGOS, NIGERIJA – Osoblje za menadžment hitnih slučajeva naziva populacijsku eksploziju koja je došla do vrhunca u tom već gusto naseljenom obalnom gradu prošloga tjedna “dosada neviđenom prirodnom katastrofom” i strahuje da će rastući danak života i dalje samo rasti dok sićušna tijela budu otkrivana među ljudskim ostacima.

“Teško je riječima izraziti ono što ovdje vidimo”, izjavila je dr. Marceline Klurfeld, pedijatrica Svjetske zdravstvene organizacije koja je pomagala u pokušajima da se situacija olakša, ali je shvatila da je “sasvim bespomoćna” da zaustavi besmisleno započinjanje ljudskog života koje je vidjela da se razvija oko nje. “Ne možete shvatiti učinak koji val oplodnje takve veličine može imati na zemlju kao što je Nigerija. Dugoročne posljedice tek ćemo vidjeti, ali bojim se da se država neće oporaviti od te katastrofe desetljećima, ako se ikada uopće i oporavi”.

Smatra se da se stanovništvo Nigerije, već najveće u Africi, povećalo osam posto u zoru eksplozije. Sa stotinama koje se još drže na životu, očekuje se da će taj broj samo dalje rasti.

Dužnosnici UN-a i dalje nisu sigurni što je izazvalo populacijsku eksploziju, ali ističu da su granične razmirice sa susjednim Čadom i Nigerom privremeno smirile krijumčarenje heroina i kokaina, a masovno klanje što ga provodi tradicionalno vojna vlada palo je na najnižu razinu u 18 godina.

“Vidjeli smo gotovo trenutni nagli porast stope nataliteta koja je izbacila tisuće – možda i desetke tisuća – ljudskih bića u neprijateljsku, često i toksičnu okolinu”, rekao je ministar zdravstva Olsann Danseidalu. “Još gore, ova erupcija plodnosti razbacala je ljudsko smeće po cijelom narodu – smeće zaraženo hepatitisom A, tifusnom groznicom, meningitisom, lassa groznicom i malarijom”.

Prema Danseidalu, samo sretnih 110 od 1000 nisu mogli preživjeti tragediju.

Nigerijska siročad ove eksplozije sada se mora suočiti s njezinim užasnim posljedicama.

Očekuje se da ljudski škart stvori dugoročne posljedice koje će osakatiti Nigeriju, uključujući stalno uništavanje usjeva, već ionako neodgovarajuću pitku vodu, prašume koje nestaju, daljnji pritisak na njezinu jedva postojeću infrastrukturu i rastuće količine otvorenih kanalizacijskih izljeva koji plove prenapučenim ulicama.

“Procjenjuje se da učinci populacijske eksplozije imaju rok trajanja od 27 godina, a i velike su šanse da bi oni u nigerijskom okolišu mogli potaknuti buduće eksplozije”, rekla je Klurfeldova. “Sve što možemo sada napraviti je pokušati pomoći onima koji su živi “.

“Uz stopu kojom se nakupljaju novi životi, jednostavno to ne možemo pratiti”, izjavio je zamjenik šefa nigerijske policije Femi Gbadebo, koji je, tijekom godina, pomogao spasiti tisuće iz užasa života u Nigeriji. “Udvostručit ćemo svoje napore, ali riječ je o ljudskoj plodnosti na razini koju čak ni najagresivnije vojne inicijative ne mogu obuzdati. Naše armije nemaju budžet ni opremu da povećaju napore u zaustavljanju života u rasponu u kojemu je to ovim ljudima potrebno”.

Tragediju dodatno pogoršava spoznaja da je eksplozija mogla biti spriječena, ili barem kontrolirana, jednostavnom i učinkovitom pomoći u nuždi, kako tvrdi Klurfeldova. “Program distribucije kvalitetnih gumenih kondoma za osam centi, koji se pokazao uspješnim kod drugih naroda, mogao je spriječiti pojavu ove noćne more”, rekla je.

Danseidalu, koji trenutačno obilazi područje katastrofe, prizor je nazvao “tragičnom bujicom života”.

“Ne mogu vam reći koji je od užasavajućih prizora kojima sam svjedočio najviše srceparajući – bijeda u logorima, uplašeni krikovi novorođenih ili poraženi, slomljeni pogledi na licima onih koji shvaćaju da će živjeti”, izjavio je Danseidalu.

“Ni jedna majka ne želi nadživjeti svoje dijete”, rekla je dvadesetčetiri godine stara Bayo Ogholi, žrtva ove eksplozije i majka novorođenog djeteta. “Zato molim Boga da nas oboje poštedi ovog pakla na zemlji”.

S engleskoga prevela Lovorka Kozole

preuzmi
pdf