#440 na kioscima

245 14


11.12.2008.

Nenad Perković  

Humor na polju bitka

Knjiga koja je sjajna dosjetka, naoko jedna od onih marketinških, ali zapravo više od toga. Grupa filozofa objedinjenih u jedinstvenoj zbirci tekstova filozofski pristupa najfilozofskijoj TV-seriji


Iako na prvi pogled izgleda kao još jedna od onih ješki s kioska, namijenjenih pecanju zaljubljenika u dotičnu seriju, ona to ni izdaleka nije. Knjigu urednički potpisuje profesor filozofije William Irwin, a podnaslovljena je kao “knjiga o svemu i ničemu”. Daleko od toga da bi joj to dalo nekakvu posebnu referencu, samo zato što je filozof odlučio baviti se popularnom serijom, i daleko od toga da knjiga ne bi bila zabavna. Riječ je o ne tako čestu sretnom spoju teme i pristupa istoj. Ključna poveznica popularne serije i filozofije, tvrdi Irwin, sadržana je upravo u podnaslovu. Serija je podnaslovljena kao “serija o ničemu”, a zapravo govori o mnogim filozofskim pitanjima. Za razliku od ostalih naslova iz ovog atraktivnog serijala knjiga (uočite ovo pojmovno preklapanje – serijal knjiga), Simpsoni i filozofija, Monty Python i filozofija, South Park i filozofija, Seinfeld i filozofija, kao da za dlaku prednjači u već spomenutom sretnom spoju, a da pritom ne odričemo legendarnost ostalim serijama. Uostalom, nisu slučajno uvrštene u tu biblioteku.

U uvodnom uredničkom tekstu Irwin nas odmah upućuje na to kako već samo ime Seinfeld odjekuje filozofskim značenjem jer (prizivajući odjek Heideggerova Sien und Zeit) seinfeld na njemačkom znači (otprilike) “polje bitka”. Kako bi, razočarana činjenicom što se serija ukida, očuvali nešto od njezine filozofske srži, grupa autora, redom obožavatelja serije, rado se odazvala Irwinu na suradnju i tako smo dobili jednu od najneobičnijih zbirki filozofskih eseja.

Knjiga je podijeljena u četiri dijela, ili, kako ih autor naziva, četiri čina. U prvom su četiri eseja od kojih svaki promatra nekog od članova “famozne četvorke” kroz filozofske leće. U drugom su dijelu četiri eseja koji promatraju nekog povijesnog filozofa ili filozofiju kroz seinfeldovske leće. Treći dio razmatra neka filozofska pitanja što ih je nametnula serija, a četvrti dio sastoji se od tri teksta koji se bave etičkim pitanjima također već postavljenim u seriji.

Tako će čitatelj moći uživati u esejima Jerry i Sokrat ili Kramer i Kierkegaard, Seinfeld, subjektivnost i Sartre ili Constanzin manevar: Je li Georgu razumno činiti suprotno (ovdje se filozofski promišlja Gorgeov impulzivni poriv da sve počne raditi suprotno nego prije u životu, što dovede do neslućenih posljedica).

Općenito je, kako to već bude kod ovakvih zbirki tekstova, teško izdvojiti svog favorita, a pritom se još truditi biti objektivan, ili bar recenzentski pošten, na što se, budimo objektivni, objektivnost u tom slučaju svodi. Knjigu naprosto treba vidjeti. K tome svakako treba pohvaliti bogatu dodatnu opremu. Najprije popis svih epizoda po naslovima i datumu prvog emitiranja. Potom kratak pregled svih filozofa koji su odigrali važnije i manje važne uloge u esejima, pa kratka bilješka o autorima tekstova i posljednje, ali ne najmanje važno: Indeks svega, što je neobično korisno u knjizi o svemu i ničemu.

Za one koji žele znati manje: sve u svemu, riječ je o dobroj pogodbi. Fanovi serije, koji još nisu, otkrit će čari filozofije. Filozofi, koji još nisu, otkrit će seriju.

 
preuzmi
pdf