#440 na kioscima

18.10.2007.

Biserka Cvjetičanin  

Kultura u europskom projektu

Iako prema rezultatima ankete Eurobarometra Europljani očekuju snažan angažman Europske unije u području kulture i u promicanju kulturne raznolikosti, jedno drugo ispitivanje, Gallupovo, koje postavlja pitanje “Jedinstvo u raznolikosti ili raznolikost po sebi?”, pokazuje da se u našem svijetu međusobno razumijevanje, interkulturni dijalog i tolerancija suočavaju s činjenicom da raznolikost toleriramo manje živimo li u njezinom društvu


Nedavno je Eurobarometar objavio rezultate ankete o pogledima i mišljenjima europskih građana o kulturi. Nova anketa obuhvatila je 26.000 osoba iz svih dijelova Europe i iz najrazličitijih sredina. Rezultati pokazuju da dvije trećine Europljana “imaju osjećaj diobe elemenata kolektivne kulture”. Devet od deset Europljana smatra da kultura, kulturna razmjena i interkulturni dijalog trebaju imati važno mjesto u Europskoj uniji. Zaključci ankete prezentirani su na prvom Europskom forumu kulture održanom krajem rujna 2007. u Lisabonu, kojem je cilj upravo bio razmotriti važnost kulture u daljnjem razvoju europskog projekta.

Tom prigodom Jan Figel, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu i mlade, naglasio je važnost rezultata ankete: “Ova anketa jasno pokazuje da Europljani pridaju veliku važnost svojoj kulturi i kulturama. Smatram da taj žar potvrđuje središnje mjesto koje kultura zauzima u europskom projektu. Poruka je jasna i za politički odgovorne u zemljama članicama: potrebno je staviti na raspolaganje više sredstava za kulturnu razmjenu na našem kontinentu i podupirati međusobno razumijevanje, toleranciju i poštivanje među narodima. To je osobito važno približavanjem 2008., Europske godine interkulturnog dijaloga”.

Rezultati ankete

Anketa je dala niz podataka koji podupiru stav koji i Figel ističe, o potrebi većeg izdvajanja sredstava za kulturu. Velika većina Europljana (89%) smatra nužnim snažnije promicanje kulture na razini Europske unije; 88% građana ocjenjuje kulturnu razmjenu važnom i traži od Europske unije olakšice za njezino provođenje kako bi se promicao interkulturni dijalog; 77% Europljana procjenjuje da je kultura važna u njihovim životima; 76% sudionika ankete smatra da je glavno obilježje Europe kulturna raznolikost te da kulturna raznolikost pridonosi jačanju utjecaja europske kulture; 67% građana smatra da u usporedbi s drugim kontinentima, europske zemlje imaju mnoge kulturne aspekte koji su im zajednički; 58% anketiranih ima pozitivan stav o učincima globalizacije na europsku kulturu i smatra da će globalizacija dati novu dinamiku europskoj kulturi i na taj način proširiti utjecaj Europe u svijetu. U anketi se obrazovanje i kultura ocjenjuju značajnim za promicanje razumijevanja između Europljana: 56% građana izjavilo je da bi učenje stranih jezika u školama pomoglo Europljanima da se međusobno bolje upoznaju, a 41% smatra da bi intenzivnija razmjena programa namijenjena studentima i nastavnicima imala isti učinak.

Ovi rezultati ankete sukladni su s općim pravcima Komunikacije o europskoj strategiji kulture, zasnovane na jačanju interkulturnog dijaloga, poticanju stvaralaštva i inovacija, te jačanju veza Europske unije s ostalim svijetom.

Duh Europe

Prema rezultatima ankete, Europljani očekuju snažan angažman Europske unije u području kulture, osobito u promicanju kulturne raznolikosti. Njihovi odgovori odišu optimizmom. Međutim, jedno drugo ispitivanje u Europi, Gallupovo, koje je objavljeno početkom listopada u Europe’sWorld, i koje postavlja pitanje “Jedinstvo u raznolikosti ili raznolikost po sebi?”, pokazuje da se u našem svijetu međusobno razumijevanje, interkulturni dijalog i tolerancija suočavaju s činjenicom da raznolikost toleriramo manje živimo li u njezinom društvu. “Poštuju se prednosti multikulturalnog društva, ali što se društva više diverzificiraju, više se nastoji ograničiti tu tendenciju”, ističe se u rezultatima ispitivanja. Pristupajući rješavanju teškoća s kojima se danas suočava europski projekt na ovom planu, treba se prisjetiti riječi Bronislawa Geremeka: “Moramo sami sebi postaviti jednostavna pitanja: Zašto želimo živjeti zajedno u Europi? Kako želimo živjeti zajedno? Ova pitanja vodit će nas duhu Europe”.

 
preuzmi
pdf