#440 na kioscima

12.12.2014.

Bojan Krištofić, Sara Sharifi  

Najave


László Krasznahorkai gostuje u Zagrebu

Prošle je godine hrvatska književna scena, iako s nekoliko godina zakašnjenja, obogaćena za prijevode djela poznatog mađarskog pisca, Lászla Krasznahorkaija. Njegov roman Rat i mir te kratku priču Posljednji vuk prevela je Viktorija Šantić, a izdali OceanMore, odnosno Multimedijalni institut. Upravo povodom toga, ali i kako bi najavili neka nova izdanja, izdavači u suradnji s književnim klubom Booksa, portalom Kultrupunkt.hr te Zagrebačkim kazalištem mladih krajem listopada organiziraju gostovanje ovog pisca u Zagrebu. Prvi susret s piscem održat će se 27. listopada u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Krasznahorkai će čitati iz svojih dijela, a nakon toga slijedi kraći razgovor s autorom, koji će moderirati Zoran Roško i Petar Milat. Sljedeći susret održat će se veći idući dan u Booksi, također u 19 sati, kada će mađarski pisac u nešto intimnijoj i opuštenijoj atmosferi s Miljenkom Buljević razgovarati o svojem stvaralaštvu. Ulaz na oba događaja je slobodan. Inače, osim što je cijenjen po svojim književnim djelima te ga se često spominje kao potencijalnog dobitnika Nobelove nagrade, László Krasznahorkai poznat je i po suradnji s redateljem Bélom Tarrom koja je rezultirala izvanrednim filmskim ostvarenjima: Sotonski tango, Werckmeisterove harmonije i Torinski konj. Krasznahorkaijevo stvaralaštvo – filmsko ili književno – priuštilo mu je brojne hvale i priznanja, a jedno od recentnijih jest američka nagrada za životno djelo za doprinos međunarodnoj književnosti. Njegovu kratku priču Posljednji vuk možete besplatno preuzeti i pročitati na http://monoskop.org/images/b/b6/Krasznahorkai_Laszlo_Posljednji_vuk.pdf 

(Sara Sharifi)

 

Masterclass predavanje Jørgena Letha u Dokukinu KIC

Nakon prošle sezone koja se odvijala u Art-kinu Grič, Dokukino udruge Restart vratilo se u zagrebački Kulturno-informativni centar, gdje će se osim projekcija biranih dokumentarnih filmova sa svih strana svijeta odvijati i brojna popratna događanja, predavanja i radionice. Jedno od njih je i masterclass predavanje legendarnog danskog redatelja Jørgena Letha, jednog od najcijenjenijih nordijskih, ali i svjetskih autora eksperimentalnih dokumentaraca, organizirano u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Rođen 1937., Leth je nakon studija književnosti i antropologije karijeru započeo još kasnih pedesetih kao produktivni kritičar filma, kazališta i jazz glazbe za vodeće danske novine, a tijekom šezdesetih mnogo je i putovao po Africi, Južnoj Americi, Indiji, te naposljetku i jugoistočnoj Aziji, što je uvelike inspiriralo njegove filmove, ali i pjesništvo. Prvu knjigu objavio je 1962., a otad je napisao još deset zbirki poezije i osam esejističkih i sličnih knjiga. Može se reći da su njegova spisateljska i filmska karijera tekle paralelno, budući da je debitantski film snimio 1963., a kao njegova reprezentativna djela najčešće se uzimaju Savršeni čovjek, kratki dokumentarac iz 1967., te epski sportski dokumentarac Nedjelja u paklu iz 1977. Savršeni čovjek je također ubačen u Pet zapreka (2003.), zajednički film Letha i Larsa von Triera. Sport je i inače Lethova velika strast, te osim što mu je često služio kao tema za dokumentarce, također mu je i svojevrsni poziv kao profesionalnom sportskom komentatoru (Jørgen Leth komentirao je Tour de France za dansku televizijsku kuću TV2 od 1988. do 2005. godine, zajedno s iskusnim novinarom Jørnom Maderom). Također, Leth je sedamdesetih u više navrata bio kreativni konzultant Danskog filmskog instituta, te njegov ravnatelj od 1977. do 1982. Predavao je na brojnim svjetskim filmskim školama i sveučilištima, među kojima su i američki UCLA, Berkeley i Harvard. Zanimljivo je napomenuti da Leth još od osamdesetih uglavnom živi na Haitiju, dok je u Danskoj 2005. postao predmet kontroverze zbog priznanja seksualnih odnosa s haićanskim maloljetnicama, što je dovelo do njegove višegodišnje suspenzije na TV2 (na radno mjesto vraćen je 2009.). Unatoč tome što je potres iz 2010. u potpunosti uništio njegovu kuću i većinu materijalnih vrijednosti, Leth i dalje živi na Haitiju. Svoj će masterclass o poeziji sporta, sportu režiranja i režiranju poezije održati u četvrtak, 23. listopada u 18 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5). Ulaz na masterclass je besplatan te otvoren za sve ljubitelje sedme umjetnosti. (Bojan Krištofić)

 

Promocija Slovarice i razmjena knjiga

U sklopu UrbanFestivala 13, koji se ove godine odvija pod geslom Natrag na trg!, [BLOK]-lokalna baza za osvježavanje kulture u subotu, 25. listopada u 12 h organizirat će razmjenu knjiga na platou zagrebačkog Kvaternikovog trga, uz topli čaj i listanje svježe otisnute Slovarice, radne bilježnice proizašle iz radionice Vježbanje nenastanjivih prostora. Prije točno godinu dana, Selma Banich je baš na Kvatriću započela s raznovrsnom grupom polaznika istraživanje fizičkog prostora gradskog trga i njegovog preoblikovanja u volumen beskonačnih prostornih utopija. Proces pretvaranja nenastanjivog kvadrata prostora u slobodno imaginiran prostor kruga dobio je svoj trajni oblik u Slovarici, radnoj bilježnici koja tekstualnu i vizualnu dokumentaciju pretvara u upute za daljnje istraživanje javnog prostora. Na promociji ćete dobiti svoj primjerak Slovarice, ali možete i razmijeniti svoje knjige s drugim čitateljima po principu uzmi ili ostavi.

 

DIWO w3c HTML radionica u hacklabu01 AKC-a Medika

U Autonomnom kulturnom centru Medika će se počevši od 29. listopada srijedom u 19 h odvijati radionica računarskog programiranja i pisanja koda u HTML i CSS programskim jezicima, i to za potpune početnike. Voditelji radionice su volonteri hacklaba01 koji o HTML-u / CSS-u znaju ponešto više od početnika, no to je stanje podložno promjenama. Polaznici radionice su svi koji, kroz druženje i zabavu, žele naučiti mijenjati i graditi web. Tko nije početnik, a dođe na radionicu, može lako postati voditelj! Poželjno je, ali nije i nužno doći s vlastitim laptopom, dok su prijave zbog ograničenog broja mjesta obavezne na info@hacklab01.org.

preuzmi
pdf