#440 na kioscima

195%2002


14.12.2006.

The Onion  

Pobunjenici požalili što su preuzeli vlast

Pobunjenici se nadaju da će ih neki novi pobunjenici svrgnuti s vlasti kako bi ih izbavili od muke vladanja; u Kanzasu će policija uhititi svako biće koje pokazuje značajke evolucionističkog ponašanja, koje je sad stavljeno izvan zakona

LUSAKA, ZAMBIJA – Samo nekoliko sati nakon što su, izvršivši krvavi državni udar, preuzeli kontrolu u zemlji velikih nemira, pripadnici Ujedinjene oslobodilačke fronte u ponedjeljak su priznali kako je moguće da su preuzimanjem vlasti u Zambiji napravili “golemu pogrešku” .

Nakon mnogih mjeseci borbe Ujedinjena je oslobodilačka fronta jutros preuzela vlast u jednoj od najproblematičnijih afričkih nacija, ustoličivši se kao vrhovni vladar 11 milijuna očajnih, bolesnih i ljutitih građana, kazao je lider UOF-a i novi predsjednik države, Uwimana Kowry. Isuse, kog’ smo vraga mislili?

Prema Kowryju, koji tvrdi kako su planovi da se svrgne administracija na vlasti u to vrijeme imali smisla, svečanost je otkazana u ponedjeljak ujutro, kada su pobjednički pobunjenici shvatili da su oni sad odgovorni za državu koja je unakažena sušom i općom nestašicom hrane. Četiri smo godine gledali kako naša voljena domovina pati zbog sukoba i nemoći znajući da valja učiniti nešto drastično, kazao je Ngoube Mtumbe, drugi vođa UOF-a. Nikad neću doznati zašto smo se odlučili preuzeti ovo groblje od zemlje Bogu iza leđa umjesto da smo se jednostavno pokupili odavde. Nismo se pretplatili na ovo. Sedamsto tisuća siročadi zaraženih AIDS-om? Ma dajte!

Mtumbe, UOF-ov borac, s više od 14 godina iskustva u razaranju i gotovo tri sata prakse u administraciji, rekao je da su pripadnici pobunjenika bili toliko zahvaćeni krvožednom borbom za moći da su izgubili predodžbu o tome što znači biti na vlasti u groznoj zemlji kao što je Zambija.

To što nije bilo ni jednog jedinog cijelog mosta, elektrane ili radijskog tornja koji smo trebali uništiti trebao je biti dovoljno jasan znak da Zambija baš i nije jedno od najstabilnijih mjesta, rekao je Mtumbe. Naša takozvana kongresna zgrada nema ni ulazna vrata s kojih bi se čovjek mogao proderati. Mtumbe, koji je pokušavao otkriti koja je sve papirologija potrebna da se objavi izvanredno stanje, rekao je da se još grize zbog toga što je ubio bezbroj mirotvoraca UN-a koji su bili dobro upućeni u zamršenosti oslobodilačkog procesa, te što je odrubio glavu ministru za transport, koji je očito iz nekog razloga bio na tom položaju.

Kad se samo sjetim da smo bili tako ponosni što smo na prepad uhvatili vladine snage u gradu Harbelu, izjavio je general UOF-a Gahiji Boshoso. Tim gadovima-srećkovićima vjerojatno je laknulo u istoj mjeri u kojoj ih je šokiralo da netko želi zapovijedati takvom groznom pustopoljinom. Čak su i dijelovi Nigerije bolji od ovoga, a ona je jedna od najgorih država na svijetu. Zar bi nas ubilo da smo umjesto Zambije zauzeli Estoniju, znate već; zemlju s tekućom vodom?

Iako se skupina namučila obučavajući vojsku s uglavnom malodobnim vojnicima, nabavljajući oružje na crnom tržištu i čeličeći se za ratne užase, mnogi su rekli kako nikada ne bi krenuli u završni napad da su shvatili koliko je grozna situacija u Zambiji. Nakon što sam izgubio toliko prijatelja i članova obitelji i nemilosrdno zaklao više nedužnih civila nego što ih mogu izbrojati, očekivao sam da će moja nagrada biti malo bolja od ove, rekao je Kowry, tvrdeći kako bi volio da je poslovanje s programom World Bank Food jednostavno kao i ubijanje lojalista prijašnje stranke na vlasti. Ni krv kojom su bile prekrivene naše ceste niti masakri koji su gušili naše gradove nisu nas ni približno uspjeli pripremiti za ovaj jadni godišnji bruto nacionalni dohodak.

Iskreno, iznenađeni smo da je čak postojao predsjednik kojeg smo mogli svrgnuti, dodao je. Samo se još možemo nadati da će jedna druga banda naivnih pobunjenika doći i izbaviti nas iz ovog jada.

Kanzas zabranio evoluciju

TOPEKA, KANZAS – Kao odgovor na referendum od 7. studenog, zakonodavci Kansasa donijeli su hitnu zakonsku odredbu kojom su evoluciju, vrlo kontroverzni proces odgovoran za razvoj i raznolikost vrsta i kontinuirani opstanak svega živog, lišili zakonske zaštite.

Odsada pa nadalje ulice, šume, livade i rijeke Kansasa bit će sigurne od bezbožnog prakticiranja evolucije, a vrste će se moći rađati a da se neće udaljiti od plana koji im je namijenio Bog, kazao je Bob Bethell, član parlamenta u državi Kanzas. Ovdje je riječ o zaštiti integriteta svih bića.

Novi sveobuhvatan zakon svim živim bićima unutar granica države zabranjuje rađanje s nepravilnim genetskim mutacijama uslijed kojih bi bili sposobniji izbjegavati grabežljivce, naći si partnere ili se prilagoditi promjenjivom okolišu. Osim toga, on zabranjuje bilo kakvu seksualnu reprodukciju, borbu za opstanak ili puke sretne slučajeve koji bi, nakon nekoliko generacija, mogli dovesti do bolje prilagođenih vrsta ili podvrsta. Prekršitelji novog zakona mogli bi se suočiti s kaznama koje uključuju zatvorsku kaznu, fiksne globe i rehabilitacijsku edukaciju i obuku kako bi se riješili organizama koji su osumnjičeni za evolucijske tendencije. Recidivisti bi mogli biti podvrgnuti kemijskoj sterilizaciji.

Kako bi se zakon mogao provoditi, policija Kanzasa bit će obučena za proučavanje i razumijevanje organizama koji pokazuju sumnjive znakove evolucionarnog ponašanja, poput prirodnog odabira ili stvaranja novih vrsta. U tijeku su planovi za praćenje i promatranje sastavnih dijelova DNK u svakom kanzaškom obliku života, čak i za najmanju promjenu u alelomorfnim učestalostima.

Lastavice koje prave lakša, mnogo racionalnija gnijezda kako bi osigurale bržu seobu mogle bi, primjerice, ostatak svojega kratkog života provesti u zatvoru, rekao je kemičar i autor, pristaša teorije inteligentnog plana, Robert Hellenbaum, koji je pomogao oblikovati jezik zakona. A leptiri koji oponašaju uzorke krila i boje drugih leptira kako bi se lakše prilagodili… dakle, završili su njihovi dani preziranja Božje volje. No, ljudska bi bića mogla biti vrsta koju će novo zakonodavstvo najviše pogoditi. Oni čije molekule citokrom-c variraju manje od dva posto od onih u čimpanza, izravno će kršiti zakon. Posebno će se provjeravati jednostanični organizmi, a tisuće poljskih laboratorija bit će postavljeno diljem cijele države kako bi se osiguralo da te molekule koje se same razmnožavaju, poznate po mutaciji, to više ne bi činile na način koji koristiti njihovu dugoročnu opstanku.

Antievolucionisti poput Hellenbauma dugo su optuživali mikroorganizme za populariziranje inače opskurnog, mučno sporog i teško razumljivog biološkog procesa. Ti su recidivisti korijen problema, rekao je Hellenbaum. Imamo bilješke o fosilima koje to potvrđuju.

Nijedna vrsta nije izuzeta, kazao je Marcus Holloway, glasnogovornik policije Kanzasa. Ili ste ljudsko biće ili ste voćna mušica – ako otkrijemo jedan homologni kromosom koji pokušava prijeći tijekom procesa mejoze, bit ćete kažnjeni u punoj mjeri koja je propisana zakonom. Iako je vjerojatno da će se puni utjecaj novog zakona osjetiti za otprilike 10 milijuna godina, mnogi stanovnici Kansasa kažu da su osjetili olakšanje što će se zabrana početi primjenjivati već ovaj tjedan tvrdeći kako je evolucija vjerojatno već otišla predaleko. Ako je namjera vrsta na našem planetu da se tijekom generacija koje slijede mijenjaju putem fizičkih modifikacija koje su rezultat prilagodbe izazovima okoliša, onda bi im Bog bio podario genetsku predispoziciju da odaberu partnere i da se razmnožavaju na temelju svojih pogodnih nasljednih osobina i svoje sposobnosti napredovanja u promjenjivim uvjetima, tako da bi se te povoljne kvalitete prenosile i naposljetku kodirale u DNK svake generacije potomaka, rekla je kreacionistica i učiteljica u državnoj školi Oleathe Joyce Eckhard. To jednostavno nije prirodno.

 Neki upozoravaju da će striktno doslovno primjenjivanje zakona u velikoj mjeri imati štetan učinak na kanzašku ekonomiju agrikulture, jer on ujedno zabranjuje sve oblike umjetnog odabira koje je napravio čovjek, poput hibridizacije biljaka, genetskog inženjeringa i uzgoja stoke. Racija policije u navodnoj ustanovi za umjetnu oplodnje izvan McPhersona (Kanzas) u petak je rezultirala uhićenjem jednog farmera, veterinara, četiriju asistenata, jednog bika i nekoliko desetaka krava. Šefovi u agrarnoj industriji, koji se za genetsku modifikaciju usjeva oslanjaju na evolucijsku znanost, izrazili su zabrinutost u svezi s poslovanjem s kanzaškim farmerima. Ako Kanzas želi zabraniti evoluciju, to je njihovo pravo, ali oni moraju razumjeti da se mi oslanjamo na određenu fleksibilnost u prirodnom poretku svari kako bismo za milijune Amerikanaca mogli isporučivati proizvode zdrave hrane, napomenuo je Carl Casale, zamjenik predsjednika Monsanta, diva agrarne industrije. Mi se ovdje ne igramo Boga. Mi govorimo o uspješnosti na tržištu vegetarijanskih burgera.

S engleskoga prevela Gioia-Ana Ulrich

preuzmi
pdf