#440 na kioscima

232%2027 gradski%20raj gaelle%20denis


29.5.2008.

???  

Žene na Animafestu – od Lotte Reiniger do Joanne Quinn

18. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, jedan od najutjecajnijih festivala animacije u svijetu, održava se od 31. svibnja do 05. lipnja u centru Zagreba na više lokacija – u kinima Europa, Central i Grič, te u Otvorenom kinu Gliptoteka koje se otvara posebno za ovu priliku. Time će Zagreb nakon dugo vremena konačno dobiti kino pod vedrim nebom. Na festivalu će biti prikazani filmovi sa svih šest kontinenata, tako da Animafest i ove godine s pravom nosi naziv svjetski


Ovogodišnji festival naglasak stavlja na žene autorice u svim segmentima programima. Osim što se brojni ženski filmovi nalaze u glavnom natjecanju, među više od 200 animiranih filmova najbolje suvremene svjetske produkcije koji se natječu za Grand Prix, u panoramama te ostalim popratnim programima, poseban program Žene u animaciji pružit će pregled najznačajnijih radova ženske animacije. Jedna od najslavnijih svjetskih animatorica čudesne crtačke vještine i izuzetnog humora, Joanna Quinn, predstavlja 22 filma ženskih autorica koji su utjecali na njeno stvaralaštvo – među ostalima, i višestruko nagrađivani film Caroline Leaf Dvije sestre, za Oskara nominiranu Poštu drugog razreda Alison Snowden te radove Indijke Gitanjali Rao i Portugalke Regine Pessoa. Povijesni pregled ženske animacije donosi niz animiranih remek djela od 1933. pa sve do danas – radove velikih talenata poput Claire Parker, Mary Ellen Bute, Evelyn Lambert, Monique Renault i drugih koji su godinama nepravedno bili u sjeni muških animatora.

Najveća atrakcija zasigurno je nijemi film Avanture Princa Ahmeda, restaurirano djelo Njemice Lotte Reiniger iz 1926. godine koje će biti prikazano u kinu Europa uz živu klavirsku pratnju!

Velike animatorice obilježavaju i ostale segmente Animafesta: Joanna Quinn, koja je do sada osvojila gotovo sve nagrade u svijetu animacije, uključujući i Emmy, BAFTA-u, nagradu FIPRESCI, nominacije za Oskara (za film Slavni Fred) te nekoliko nagrada za humor, predstavlja se kroz retrospektivu u Majstorima animacije. Isti program dovodi u Zagreb još jednu nositeljicu nominacije za Oskara, Caroline Leaf, izumiteljicu nekoliko animacijskih tehnika. Nominaciju je zaslužila za film Ulica rađen tehnikom animacije pijeska na staklu koji će biti prikazan na Animafestu.

Tragična priča sa sretnim završetkom Regine Pessoa zaista ima sretni završetak – film u kojem je razvila posebnu tehniku graviranja uz korištenje porculanske tinte do sada je osvojio čak 9 velikih nagrada na festivalima diljem svijeta, a na Animafestu dobiva izložbu: 300 originalnih crteža filma – studije, animacija i gravure bit će izloženo u prostorima kule Lotršćak. Otvorenje izložbe najavljeno je za 1. lipnja u 17 sati.

Neumorna promotorica animiranog filma, producentica na britanskom Channel 4, Clare Kitson, dobitnica je ovogodišnje Animafestove nagrade za doprinos teoriji animacije za rad na knjizi Yuri Norstein – Bajka nad bajkama koji se smatra najboljim ikada napravljenim animiranim filmom. Gošća Animafesta za zagrebačku je publiku priredila svoj izbor najboljih animacijskih ostvarenja. U programu Svjetski klasici po izboru Clare Kitson pored Bajke nad bajkama imat ćemo prilike gledati filmove koji predstavljaju lektiru animacije: Harpija, nagrađena u Cannesu, Oskarom nagrađeni Tango, film slavnog Chucka Jonesa Kaj te muči opera, Njofra? te mnoge druge.

 
preuzmi
pdf