#440 na kioscima

30.1.2015.

Dario Poljak  

Glazbom sjedinjeni osjećaji

Glas Martine Gojčete Silić sjajno je zvučao u svim lagama, što je potvrdila nevjerojatnom izražajnošću u svim dinamikama, od piana do fortea


Ciklus Molto cantabile Koncertne direkcije Zagreb pokazao se prijeko potrebnim Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Već drugu sezonu zaredom na pozornicu Hrvatskog glazbenog zavoda dovodi vrhunske uspješne pjevače koji, uz preporuke muzikologa, pomno odabiru program. Iako je u podnaslovu ciklusa navedeno da je riječ o koncertnim portretima i posvetama velikim hrvatskim opernim pjevačima, oni su možda ipak u drugome planu, jer su svedeni na faktografski podatak u knjižici, dok su pravi akteri ciklusa pjevači na pozornici i pijanisti koji ih prate. Ovu je sezonu obilježio niz sjajnih koncerata, a posljednji ovosezonski koncert bio je posvećen Zinki Kunc Milanov, na kojemu je nastupila vrhunska mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić uz klavirsku pratnju Julije Gubajduline.

Martina Gojčeta Silić nesumnjivo je ovim koncertom potvrdila svoj status jedne od naših najboljih mezzosopranistica. Njezin glas sjajno je zvučao u svim lagama, što je potvrdila nevjerojatnom izražajnošću u svim dinamikama, od piana do fortea. Izvrsna pjevačka tehnika poslužila joj je kao sredstvo prenošenja osjećajâ sjedinjenih u glazbi i poeziji u popijevkama Huga Wolfga i Roberta Schumanna, koji su pisali uglavnom na poeziju Johanna Wolfganga von Goethea.

Drugi dio koncerta zauzele su popijevke Ive Paraća iz ciklusa Musiche Pascoliane nastalog 1930. U izboru od pet popijevki, pjevačica je jednakom kvalitetom kao i ranije publici donijela sjajan presjek kroz hvaljeni ciklus na stihove talijanskog pjesnika Giovannija Pascolija. I pijanistica Julia Gubajdulina predstavila se svojevrsnim intermezzom – skladbom A la Albéniz Rodiona Konstantinoviča Ščedrina. Za sam kraj koncerta Martina Gojčeta Silić izabrala je djela skladateljice Pauline Viardot-García, estetički nešto manje vrijedna od onih koja se slušalo ranije. Unatoč tome, mezzosopranistica je zadržala visok nivo izvedbe kao i ranije, na samome kraju izazvavši itekako zaslužen dugotrajan pljesak publike.

preuzmi
pdf