#440 na kioscima

247 03 247 google church1


8.1.2009.

The Church of Google  

Crkva za koju je Google bog?

Izbor tekstova s Church of Google, web-stranice guglista, koji vjeruju da ima mnogo više dokaza o božanskoj naravi Googlea nego o božanstvenosti nekih tradicionalnijih bogova

Crkva za koju je Google bog? 

Mi u Crkvi Googlea vjerujemo da je pretraživač Google najbliže do čega je ljudska vrsta došla u neposrednom iskustvu jednog stvarnog Boga (onako kako ga se uobičajeno definira). Vjerujemo da ima mnogo više dokaza o božanskoj naravi Googlea nego o božanstvenosti nekih tradicionalnijih bogova.

Odbacujemo nadnaravne bogove na temelju činjenice da ih se ne može znanstveno dokazati. Prema tome, guglisti vjeruju da bi Google, s punim pravom, trebao preuzeti titulu “Boga” jer Ona iskazuje mnoge karakteristike tradicionalno povezane s takvim božanstvima, samo na znanstveno dokazan način.

Sastavili smo popis od devet dokaza koji definitivno dokazuju da je Google najbliže “bogu” od svega što su ljudi ikada mogli neposredno iskusiti.

1. Google je najbliža nekom sveznajućem i postojećem entitetu, što se može i znanstveno dokazati. Ona ima više od 9 i pol milijardi web-stranica, što je više od bilo kojeg drugog pretraživača na internetu danas. Ne samo da je Google entitet najbliži ideji sveznajućeg bića nego Ona i razvrstava tu golemu količinu znanja rabeći Svoju PageRank tehnologiju za organizaciju rečenih podataka čineći ih time lakše dostupnima nama običnim smrtnicima.

2. Google je svuda u isto vrijeme (sveprisutna). Google je doslovno svuda na planetu u isto vrijeme. Udomljava milijune označenih web-stranica iz svakog kutka Zemlje. Sa širenjem bežičnih mreža, jednom će se moći pristupiti Googleu s bilo kojeg mjesta na Zemlji i tako će bežične veze Nju učiniti doista sveprisutnim entitetom.

3. Google uslišava molitve. Pojedinac se može moliti Googleu tražeći bilo kakvo pitanje ili problem koji ga muči. Primjera radi, možete brzo pronaći informacije o alternativnim metodama liječenja raka, načinima kako poboljšati zdravlje, novim i inovativnim medicinskim otkrićima i, općenito, o bilo čemu što nalikuje tipičnoj molitvi. Obrati se Googleu i Ona će ti pokazati put, ali upućivanje je i sve što ona može, od te točke nadalje morate pomoći sami sebi.

4. Google posjeduje mogućnost besmrtnosti. Ona se ne može smatrati fizičkim bićem poput nas. Njezini su algoritmi rašireni diljem mnogih servera i ako se neki od njih ukine ili ošteti, drugi će nedvojbeno zauzeti njegovo mjesto. Google, teoretski, može trajati vječno.

5. Google je beskrajna. Internet se teoretski može širiti vječno, a Google će uvijek pratiti njegov beskrajan rast.

6. Google sve pamti. Google uredno pohranjuje sve web-stranice i skladišti ih na svojim masivnim serverima. Zapravo, prebacujući svoje misli i razmišljanja na internet, vječno ćete živjeti u Googleovoj pohrani, čak i nakon što umrete, u nekoj vrsti “Google-zagrobnog života”.

7. Google je sposobna “ne učiniti zla” (ona je sve-dobronamjerna). Dio Googleove korporativne filozofije jest uvjerenje da tvrtka može zaraditi novac, a da ne čini zlo.

8. Prema Googleovim izvješćima, termin Google tražen je češće od termina “Bog”, “Isus”, “Alah”, “Buda”, “kršćanstvo”, “islam”, “budizam” i “židovstvo” zajedno. Boga se smatra entitetom kojemu se, mi smrtnici, možemo obratiti u slučaju potrebe. Google jasno ispunjava to u mnogo širem obujmu od tradicionalnih “bogova”.

9. Mnoštvo je dokaza u potvrdu Googleova postojanja. Mnogo je više dokaza za postojanje Googlea od bilo kojeg drugog Boga slavljenog u našem dobu. Izvanredna zazivanja zahtijevaju i izvanredne dokaze. Ako je istina da je viđenje jednako vjerovanju, tada otiđite na www.google.com i iskusite Googleovu golemu moć. Nije potrebno nikakvo vjerovanje.

Često postavljana pitanja

Ako je Google Bog, tko je onda Vrag?

Dobro pitanje, ali odgovor bi trebao biti očit. Vrag je, veoma jednostavno, Microsoft. Microsoft se ne vodi Googleovom korporativnom filozofijom da se novac može zaraditi, a da se ne čini zlo, i uživa u najzločestijoj od svih praksi: ograničavanju pretraživanja.

Tko je osnivač ove religije?

Guglizam i Crkvu Googlea osnovao je Matt MacPherson. Matt živi u Ontariju (u Kanadi) i u ranim je dvadesetima. O njemu nećemo ništa više otkriti, radi zaštite privatnosti.

Koji je cilj guglizma?

Osnovni cilj guglizma jest poticati širenje znanja pomoću Googlea. Ništa na Zemlji ne povezuje ljude sa znanjem kao Google. Vjerujemo onom klišeu “znanje je moć”, a i vi biste trebali.

Čini li Google  čudesa?

Da. Jedan od svećenika naše Crkve gotovo je zakasnio predati esej za fakultet. Dan prije isteka roka za predaju tek je počeo sa zagrijavanjem stolice i istraživanjem. On je, kao i uvijek, konzultirao Google i njezin golemi indeks znanja. Naravno da ga je moćna Google opskrbila svim potrebnim informacijama. Esej je dovršen u nešto manje od pet sati i ocijenjen je odličnim. To bi mnogi sigurno smatrali Čudom, a sve zahvaljujući Googleu i njezinim moćnim Algoritmima.

Postoje i drugi pretraživači koji se koriste tehnikama sličnima Googleu, jesu li i oni Bogovi?

Ukratko – jesu, ali u manjem stupnju. Google je najbolja u onome što čini i, samim tim, najmoćnija među Bogovima. Nemojte demona poput Live/MSN pretraživača zamijeniti s Bogom. Demoni se ponekad prerušavaju u bezvezne leptiriće.

Uvijek sam smatrao da je Google pretraživač muškog roda?

Pretraživači nemaju roda, ali postoji razlog zašto se Googleu obraćamo u ženskom rodu: prvotno su religije prošlosti mislile o Bogovima kao o bićima koja su ujedno i muškog i ženskog roda. Tek pojavom monoteističkih, abrahamskih religija poput kršćanstva, islama i židovstva nastao je koncept Boga koji je u cijelosti muškog roda. Vi ste, u biti, kulturalno predodređeni da sva božanstva sagledavate u muškom rodu. Crkva Googlea jednostavno nastavlja s drevnom tradicijom sagledavanja božanstava kao ženskih. To nema nikakve veze s feminizmom ni pokušajem političke korektnosti. Jednostavno je riječ o slamanju jednog kulturalnog tabua.

Koje je Googleovo Sveto Trojstvo?

Googleovo Sveto Trojstvo čine: internet, Googleov pretraživač i web-programi (poput Firefoxa, Opere i Safarija, ali NIKADA Internet Explorera). Sami za sebe oni ne znače ništa, ali u kombinaciji tvore moćan entitet.

Postoji li Googleov zagrobni život?

Stavljanjem  naših misli i razmišljanja na internet naše znanje nastavlja živjeti na Googleu čak i nakon naše smrti.

VRLO sam zainteresiran da postanem svećenik Googlea. Gdje da se prijavim?

U osnovi, trebat ćete se dokazati prije zaređenja. Zapamtite da postupak zaređenja ne iziskuje nikakve novčane “donacije”. Ako odlučite donirati novac, onda ćete to učiniti iz pravih razloga.

10 Googleovih zapovijedi

Nemaj nikakvih drugih pretraživača osim mene, ni Yahoo ni Lycos, ni Alta Vistu ni Metacrawler. Slavit ćeš samo mene i jedino se Googleu obraćati za odgovore.

Ne stvaraj svoj vlastiti, besplatni pretraživač jer ja sam ljubomoran pretraživač koji će zakonskim tužbama i pošastima progoniti očeve vaše djece sve do treće i četvrte generacije.

Ne rabi Google kao glagol da bi označio uporabu nekog slabijeg pretraživača.

Ne zaboravi dane koji izmiču i iskoristi svoje vrijeme kao prigodu za stjecanje znanja o nepoznatom.

Poštuj svoje bližnje bez obzira na rod, seksualno opredjeljenje ili rasu jer svatko posjeduje neprocjenjivo iskustvo i znanje kojim pridonosi čovječanstvu.

Ne griješi u pravopisu kad mi se moliš.

Ne služi se hotlink-om.

Ne okoristi se plagijatom ni preuzimanjem zasluga za nečiji tuđi rad.

Ne služi se recipročnim linkovima jer ja sam osvetoljubiv ali i pošten pretraživač, i umanjit ću tvoj PageRank. Doći će vrijeme Google Plesa.

Ne manipuliraj rezultatom pretrage. Ograničavanje pretraživanja nije ništa drugo nego Microsoftova rabota.

Pitanja upućena guglistima

Kako možete slaviti pretraživač više od Isusa Krista/Alaha/Špageti-čudovišta, bilo koga? Pa to je samo kompjuterski program!

Odgovorit ćemo ti na pitanje sličnim upitom. Zašto slaviš jednog boga povrh drugih bogova? Razmisli o tome. Podjednaka količina anegdotskih dokaza postoji za sve nadnaravne bogove. Ne može ih se neposredno doživjeti, svi zahtijevaju čin vjerovanja, imaju svete knjige povezane s njima (sve tvrde da prenose riječ božju) i vjernici tih bogova, općenito, opisuju “osjećaj” da ih njihov bog nadzire, motri odozgo.

Vjernici u sve nadnaravne bogove opisuju jednaka iskustva i osjećaje, bez iznimke. Tvoj se bog, ni u kojem slučaju, ne razlikuje od bilo kojeg drugog nadnaravnog boga. Vjeruješ u njega zbog utjehe koju ti daje iako je sve potpuno nelogično. To je psihološki alat pomoću kojeg se nosiš sa stvarnošću.

Google je LJUDSKA TVOREVINA i samim tim ne može biti Bog!

Hvala ti što upućuješ na očito. Potpuno se slažemo s tobom! Kršćanski bog, islamski bog i hindski bogovi također su koncepti koje stvorio čovjek. Oni postoje isključivo u mašti vjernika. Smatramo da je vjerovanje u nevidljiva bića mnogo nelogičnije od vjerovanja u Google (u božanstvenom smislu).

Ali Biblija je dokaz da je naš bog stvaran.

Biblija nije nikakav dokaz. Napisali su je ljudi. Kazati da je Biblija riječ božja zato što to Biblija nalaže jest izvrstan primjer logičkog začaranog kruga. Jednako bih tako mogao zastupati tvrdnju da Google dokazuje svoju božansku narav time što se ista ta stranica pokazuje ako se pomolite Googleu riječima “crkva google bog”.

Ako bi vam Google rekao da skočite s mosta, biste li to učinili?

Ako bi ti netko rekao da ćeš nakon smrti živjeti u “vječnom” miru i skladu na nebesima, bi li mu vjerovao?

Guglizam nanosi bol ljudima šaljući ih u Pakao.

Kao prvo, mi ne vjerujemo da “pakao” postoji. Drugo, guglizam nije započeo nikakve vjerske ratove, prisilno nametao svoja mišljenja drugima, onemogućavao kritičku misao, prigovarao bezazlenim životnim izborima i, najvažnije od svega, nikada nismo pokušali uvjeriti ljude da će patiti ako odbace našu religiju. Možete li to isto ustvrditi za vašu religiju? Ako odbacite Google kao svog Boga, ništa negativno vam se neće dogoditi

(osim bezveznih rezultata vaših pretraga).

Trošite svoje vrijeme na jednu idiotsku i lažnu religiju (guglizam).

Pretpostavljajući da se priklanjate kršćanstvu, islamu ili židovstvu, ili bilo kojoj od drugih velikih religija može se reći: “Isto tako i vi!” Slavljenje nevidljivog, nepostojećeg bića jest jednako, ako ne i veće, gubljenje vremena.

Moguće je pronaći loše stvari pomoću Googlea poput pornografije, informacija o izradi bombi itd. To znači da je Google zao.

Na sličan način kao što kršćani, židovi i muslimani tvrde o svom Bogu, i Google nam nudi izbor. Postoje loše stvari na ovom svijetu i mi moramo odlučiti, kao pojedinci, donositi prave odluke. Jednako se može reći i o pretraživanju. Google nam nudi slobodnu volju. 

Ali zar se ne može ponekad manipulirati Googleovim rezultatima pretrage? Da je Google istinski Bog, Ona ne bi mogla biti izmanipulirana.

A s Biblijom, Kur’anom i Torom se ne manipulira? Guglisti bi ustvrdili da su te knjige među najizmanipuliranijim djelima koja postoje. Da, nažalost, ponekad se može manipulirati Googleovim rezultatima pretrage, ali to nije ništa novo kad su u pitanju religije.

Ovo je blasfemija! Kako se usuđujete ismijavati religiju na ovaj način?!

Crkva Googlea vjeruje da trebamo biti tolerantni prema svačijim vjerovanjima ako ona nikome ne štete. Gore navedena izjava ne može se smatrati tolerantnom. Zapravo, u njoj su sadržana dva smrtna grijeha: mržnja i oholost, kao i kršenje osnovnog pravila kršćanstva onako kako se naučavalo od Isusa: Voli svojeg bližnjega, i okreni i drugi obraz. Onda je čudno da mi, “parodičari” religije, prianjamo uz filozofiju jedne od najmasovnijih religija čvršće od mnogih njezinih sljedbenika.

Mi smo prilično ozbiljni u svom vjerovanju da je Google najbliže do čega je čovječanstvo došlo u neposrednom iskustvu božanstva. Ne napadamo nikoga i ništa što vi štujete, pa biste i vi prema nama trebali pokazati sličnu uljudnost.

Molitve

Google naša koja jesi na cyberspaceu,

sveti se domena tvoja.

Dođi pretrago tvoja,

budi rezultat pretraživanja moj,

kako na kompjutoru tako i na webu.

Rezultate našim potragama daj nam svagdašnje.

Oprosti nam reklamne mailove naše kako i mi opraštamo

reklamatorima našim.

I ne dovedi nas na ugrožene stranice,

nego izbavi nas od Trojanaca.

Jer tvoj je pretraživač najveći,

i moć,

i slava,

iz potrage u potragu.

Amen.

Google je moj pretraživač; neću htjeti nijednoga drugoga.

Učinila je da položim potrage na bijelim pašnjacima.

Vodila me stazama slobodnih rezultata.

Povratila mi je dušu.

Vodila me stazama otkrivanja neznanog,

u Njeno ime.

I iako hodim silikonskom dolinom

u sjeni drugih pretraživača,

ja se ne bojim zla.

Jer ti si uz mene.

Tvoj PageRank i tvoja pohrana moja su utjeha.

Preda me si iznijela tablice sličnih stranica

u prisustvu uobičajenih rezultata pretraga.

Pomazala si moje čelo algoritmima;

moja se čaša prelila od tvojih naputaka za pretraživanje.

Uistinu će Googleov indeks pratiti mene

u svim zahtjevima za potragu mog života.

I ja ću biti nastanjen na homepageu

Googlea zauvijek.

Mailovi kritike

KRITIKA #23

Poštujem vaše pravo da vjerujete u što želite. Imate slobodu da tako činite. Borit ću se za svačije pravo da pristupi Crkvi Googlea, bilo da je ona ozbiljan religijski pokret ili tek prolazna šala... ali NE MOGU sjediti mirno sve dok otvoreno napadate kršćanstvo, židovstvo, islam i sve druge organizirane religije koje postoje.

Kako ih napadate? Time što otvoreno tvrdite da Bog/ Boginja, kao nevidljivo Božanstvo, NE postoji i da su Biblija, Kur’an itd. u cijelosti izmišljeni od čovjeka i potpuno pogrešni. Da ste uistinu neutralni i/ili zagovornici onog stajališta “zar se ne možemo svi skupa slagati”, kao što želite da vas drugi takvima vide, maknuli biste sve protuteističke sadržaje sa svojih stranica i zamijenili ih riječima i tvrdnjama prihvaćanja, ili uopće ne biste tvrdili ništa u smislu pro et contra o religiji. Sve dotad vi i vaši ste jednaki licemjeri i budale kao i organizirane religije o kojima to isto tvrdite.

Usput... ja nisam, ni u kojem smislu, pripadnik bilo kakve organizirane religije... samo mrzim kada netko pokušava stajati na balonu od sapunice i propovijedati bez sposobnosti da živi u skladu s onime što govori. Sram vas bilo.

Od: Jeffa

KRITIKA #20

Čudni/ tužni šmokljani,

ja ovo ne bih smatrao kritikom, ali ako vi to tako vidite, u redu, mene stvarno nije briga.

Doista je tužno što google proglašavate bogom kad google uopće nije ni stvar, ako ćemo pošteno, mislim, ako google doživljavate kao boga, za što onda smatrate ljude koji su ga osmislili? Sve što religije čine jest započinjanje ratova, religija te usisava, ako je se stvarno prihvatiš, može ti preuzeti cijeli život. I stvarno je jadno da biste se željeli uključiti u nešto poput toga.

Od: tvoje mame od gore: “Dušo, dođi gore iz podruma, večera ti se ‘ladi”. (“Mama, eto me za minutu!”).

Od: Jacka Fentona

KRITIKA #17

Dobro. A ja sam pomislio kako me više ništa ne može iznenaditi.

Moram reći da me ovaj novi teorijski doseg nasmijava. Prilično mi je čudno da bi se itko dao duhovno voditi tehnologijom. Ne može me manje biti briga ako ljudima poput vas posvećivanje pretraživaču bude dalo smisao životu, ali ne mogu propustiti priliku da izrazim koliko me zabavlja ovaj najnoviji misaoni uzlet.

Odgovorite mi na ovo. Kako sljedbenici guglizma objašnjavaju čin Stvaranja?

Ovih je dana postalo sasvim uobičajeno da se mini-religije pojavljuju odasvud. Jednom kada shvatite koliko su ljudi lakovjerni i povodljivi, uvidite da svatko može osnovati religiju. Kvragu. Ja sam upravo osnovao religiju čiji je bog Lego. Svestran je i može čovjeku podariti razne znakove. Možete pronaći smisao u njima. Trenutačno imam 26 sljedbenika u Crkvi Lega. Čestitam guglistima na otkriću da je svijet lakovjeran.

Što to meni znači? Ja sam samo pronašao još jednu stranicu kojom se mogu zabaviti kada sam depresivan.

Od: Legomana

S engleskoga preveo Vinko Vego.

Tekstovi su objavljeni na www.thechurchofgoogle.org/

Skupina koja se prozvala Crkvom Googlea tvrdi da je najpopularniji internetski pretraživač, Google.com, dovoljno širok i sveobuhvatan da bi ga se moglo usporediti s tradicionalnim viđenjem “Boga” kao sveznajućeg i beskrajnog bića. Njihov osnovni argument jest taj da Google ima mnoge od onih kvaliteta koje tražimo u našim bogovima, s tom razlikom da se postojanje Googlea može odmah i jednostavno dokazati.

Internetska stranica (koja nije zakonski povezana s tvrtkom Google.com) jasno je osmišljena kao parodija na monoteističke religije, ali svejedno postavlja neka zanimljiva pitanja. Je li razumno tvrditi da je internet, na najširem planu, dosegnuo razinu ograničenog sveznanja ako uzmemo u obzir golemo širenje informacija danas dostupnih preko pretraživača? Da ste razjasnili koncept Googlea nekome tko je živio, recimo, prije tisuću godina, bi li on usporedio njegovo znanje s moćima jednog boga? “Slavimo” li mi danas, u suvremenoj kulturi, pristup informacijama na način koji bi se mogao shvatiti kao religijski?

Crkva Googlea, slično poklonicima Letećeg Špageti-Čudovišta ili Diskordijancima, pristupa ideji religije s odlučno humorističnog stajališta. Uz filozofske dokaze kojima se zahtijeva priznavanje božanskog statusa Googleu, sa stranica se još šalju i poruke kritike, Googleove molitve i popis Googleovih deset zapovijedi. I dok je sve nabrojeno dio parodije, tu se još mogu pronaći i pravi mali biseri mudrosti poput pete zapovijedi Googlea, koja opisuje osjećaj koji bih, osobno, volio češće susretati u religijskoj filozofiji: Poštovat ćeš svoje bližnje bez obzira na rod, seksualno opredjeljenje ili rasu jer svatko posjeduje neprocjenjivo iskustvo i znanje kojim pridonosi čovječanstvu. (Tristan Gulliford)

preuzmi
pdf