#440 na kioscima

190%2017b


19.10.2006.

Matt Borondy i Patrick Rexnolds  

Razgovor s Matthewom Derbyjem

Kultni britanski književnik govori o poslovima koje je obavljao, ekranizacijama svojih djela, suvremenoj britanskoj kulturi i otcjepljenju Škotske od Engleske

Iain Banks danas u Velikoj Britaniji ima kultni status. Banksov fan club već do sada ima fanatične proporcije. Banks je moderan Dickens, a po njegovoj knjizi Complicity snimljen je film (u glavnim ulogama Brayan Cox, Jonny Lee Miller).

Complicity je iskrena i erotska priča koja nosi moćnu poruku čitaocima, bez obzira na njen mainstream žanr. To je brilijantna, originalna, provokativna, ironična i moderna priča. Donosi realističan prikaz modernog društva, maštovito, s humorom i socijalnom kompleksnošću opisujući iskrivljeni svet jednog poremećenog ubice.

Complicity je teško štivo i drama o životu/smrti u stilu Iaina Banksa ali jednostavno fenomenalno ispričana. Banks koristi dve narativne linije i dve realnosti: narativnu liniju Camerona i priču ispričanu iz ugla ubice. Lik Camerona moćno je iscrtan i reflektuje mnogo toga mračnog u modernom svetu, što je ustvari postignuto detaljnim grafičkim opisima seksa i nasilja. Što je takođe i formula za komercijalni uspeh.

Poslovi za pivo i benzin

Čitajući vaš roman Complicity, moram da kažem da mi zvuči kao lična emotivna i socijalna katarza. Stiče se utisak da pisac sebe poistovećuje sa likom Collyja. Da li postoje neke lične dodirne tačke Banksa sa Colleyjem ili je u pitanju objavljivanje knjige koja bi trebala da zaradi veliki novac?

- Ne, Cameron je samo još jedan izmišljeni lik. Mislim, on je sličan meni kao npr. Hisako u Canal Dreams, s tim što je Colly Škot koji visi na kompjuteru (više nego što bi to bila žena Japanka koja svira čelo). Za razliku od mene Colly je poprilično drugačiji: uporniji, zavisniji i ne tako stidljiv. I malo mlađi takođe. Moj prijatelj Roger Gray je ubeđen da je Cameron Colly njegov portret i u tome ima malo istine.

Da li mislite da ovaj roman preterano detaljno opisuje seks i nasilje? Zbog čega ste toliko ulazili u detalje?

– Ne, mislim da ima svega u dovoljnim količinama.

Kada ste počeli pisati?

– U osnovnoj školi. Znao sam da želim da postanem profesionalni pisac u sedmom razredu osnovne škole (imao sam mislim 11).Uvek sam bio dobar u pisanju priča i sviđalo mi se da me hvale nastavnici i roditelji za nešto u čemu sam u svakom slučaju uživao. Na neki način, ništa se posebno nije promenilo.

Piscu treba kontakt sa realnim ljudima - da li je to razlog zbog čega ste radili različite poslove preko leta? Da bi  ste upoznali prave ljude i da biste došli do materijala za romane?

– Voleo bih da sam mogao da biram poslove u životu. Ne, jednostavno sam prihvatao razne poslove iako nisu bili toliko zabavni, ali su donosili iskustvo. Poslovi su mi donosili novac za život, pivo ili benzin, i dovoljno da bih mogao kupovati knjige. Naravno sve se to dodalo mom životnom iskustvu, i omogućilo mi da upoznam različite ljude koje inače ne bih upoznao.

Ekranizirani romani

Zbog čega ste počeli pisati SF romane posle uspešne karijere koju ste napravili sa socio-političkim trilerima u osamdesetima i početkom devedesetih?

– SF je uvek moj izbor za čitanje. Napisao sam The Wasp Factory jer su mi dosadili izdavači koji su odbijali da izdaju moje SF romane, i želeo sam da napišem nešto slično tome da bar mogu da ga pošaljem na više adresa, jer je izdavača za SF literaturu mnogo manje. Tako da sam o sebi razmišljao kao o piscu SF literature koji je takođe i u mainstream literaturi. Uvek sam mislio da se vratim na ono što volim, što je moje pravo zvanje. Na kraju sam dobio izbalansiranu karijeru, mnogo više nego što sam očekivao.

Da li je bilo teško da se prebacite na SF posle fantastičnog uspeha i kultnog statusa sa prethodnim romanima iz osamdesetih i početkom devedesetih? Šta vas inspiriše?

– Inspiracija je jedna od stvari koje su takve kakve su. Ono što preživiš, to je to. Mislim da svi imaju ideje, samo što ih pisci zapisuju…

Recite nam nešto o romanima koji su ekranizovani i oni koji to trebaju da postanu?

The Crow Road je bila odlična TV serija a Complicity je neuspešan film. I tu takođe postoji nekakav balans. Mislim da proces pretvaranja knjige u film treba prepustiti ekspertima i generalno gledano, ja se u to baš preterano ne mešam. Moj stav je da sam u potpunosti odgovoran za knjigu, ali svi rezultati u scenariju i/ili finaliziranom vizuelnom delu su delo scenariste. Pisanje scenarija je poprilično drugačija sposobnost (poredeći sa pisanjem romana ili čak kratke priče) i ne bih radio nešto o čemu ne znam previše.

Obožavatelj Monty Pythona

Recite nam nešto o Monty Python’s Flying Circusu, da li vam je to socijalna biblija?

– Tu ste me pogodili, ja sam veliki fan Pajtonovaca. Uvek su mi se sviđali, bio sam statista u finalnim scenama Holy Graila – zbog čega su me još i tada prijatelji odbacivali.

Kakvo je vaše mišljenje o kulturi u Britaniji.

– U modernoj britanskoj kulturi ima jako puno đubreta i jako puno snobizma. Najgore od oba sveta na neki način. Puno je dobrih stvari iz kulture ali njihov pronalazak često zahteva potragu. (Da budemo fer, ovo pravilo verovatno važi skoro svugde)

 Šta mislite o torijevcima i čitaocima magazina Sun? I kraljici Meri!!!!

– Pročitajte komentar o đubretu u gornjem odgovoru…

Da li bi ste podržali otcepljenje Škotske od Engleske?

– Verovatno, posebno ako Engleska želi da se otcepi od Evropske Unije.

Citiram: “Iain Banks je jedan od najistinitoljubivijih i najambicioznijih pisaca u Velikoj Britaniji, on je recept za kombinaciju na kojoj mu mogu pozavideti svi, na popularnosti i na kritičkoj spoznaji. Nemirni eksperimentista...” Prokomentarišite nemirnog eksperimentistu. Koji vam je sledeći eksperiment?

– Ne mogu, nisam još smislio finalni zaplet ili čak završio ideju za novi roman.

preuzmi
pdf